Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ρουμανία: Διαπραγματεύσεις για την μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης

Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα ο Ρουμανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο λογαριασμός ατομικής αποταμίευσης συνταξιοδότησης συνιστά μία μεγάλη πρόκληση και θα απευθύνεται σε εκείνους που συνταξιοδοτούνται μετά από 40 χρόνια

romania-primeminister

Το ενδεχόμενο μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη Ρουμανία θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις συνομιλίες της ρουμανικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σε δηλώσεις του, χθες το βράδυ, στον τηλεοπτικό σταθμό “Romania TV” ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα διευκρίνισε ότι “ένας από τους κύριους στόχους των συνομιλιών, που θα διεξαχθούν τον Απρίλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα θα είναι η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 5%. Τότε θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό το μέτρο αυτό μπορεί να υιοθετηθεί”, είπε, προσθέτοντας ότι “από τη δική μας σκοπιά είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος, που στο μεσοπρόθεσμο διάστημα μπορεί μόνο να βοηθήσει τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπως και η πάταξη της φοροδιαφυγής”.

Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα ο κ.Πόντα σημείωσε ότι ο λογαριασμός ατομικής αποταμίευσης συνταξιοδότησης συνιστά μία μεγάλη πρόκληση και θα απευθύνεται σε εκείνους που συνταξιοδοτούνται μετά από 40 χρόνια.

Σχετικά με το νέο συνταξιοδοτικό νόμο, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι θα πρέπει να συζητηθεί με το Συνταγματικό Δικαστήριο, πριν εγκριθεί. “Μία θεμελιώδης αρχής του νέου νόμου για τις συντάξεις θα είναι η αρχή της συνεισφοράς, όμως θεωρώ εξίσου σημαντικό ότι ένα νέος νόμος για τις συντάξεις θα έχει νόημα μόνο αν καταφέρει να μειώσει κάπως το χάσμα μεταξύ των υψηλότερων και των κατώτατων συντάξεων”, επισήμανε.

By