Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ρουμανία: Εκταμίευσε 700 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα

Παραμένουν διαθέσιμα άλλα 300 εκατ. ευρώ

pontaA

Ποσό ύψους 700 εκατ. ευρώ εκταμίευσε η Ρουμανία από δάνειο που είχε συνάψει το 2012 με την Παγκόσμια Τράπεζα, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Πόντα.

«Είναι ο πλέον οικονομικός τρόπος να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Αντί να αναζητούμε δάνεια υψηλού επιτοκίου, αυτό είναι ένα δάνειο διάρκειας 18 ετών με χαμηλότερο επιτόκιο, ένα επιτόκιο ίσο με εκείνο που μπορεί να πληρώσει μία χώρα με την υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα. Ήταν κάτι που η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε στη Ρουμανία και είναι μία εξαιρετικά ευνοϊκή παροχή», δήλωσε ο κ. Πόντα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες στο πλαίσιο επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.

Η δανειακή συμφωνία, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, είχε συναφθεί με στόχο την εξυγίανση των μακροοικονομικών μεγεθών της Ρουμανίας και την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένες με το δάνειο, και οι οποίες αφορούν στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και της φορολογικής διοίκησης.

Έπειτα από την άσκηση του δικαιώματος εκταμίευσης των 700 εκατ. ευρώ, παραμένουν διαθέσιμα άλλα 300 εκατ. ευρώ. Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την IBRD έχει διάρκεια μέχρι το 2015, σύμφωνα με τους όρους του δανείου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By