Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ροχανί: Πιθανή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα έως τα τέλη Ιουλίου

Η δήλωση αυτή έγινε έπειτα από μια τέταρτη σειρά συνομιλιών που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Βιένη και θεωρήθηκε εν γένει άκαρπη

iran-roxaniB

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις έξι χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) οι οποίες έχουν αναλάβει να συνάψουν μια συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του, είναι «πολύ πιθανόν» να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την προθεσμία της 20ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

«Είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία ως το τέλος Ιουλίου», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο ιρανός πρόεδρος, ο οποίος συμμετείχε στη Σανγκάη σε μια περιφερειακή διάσκεψη για την ασφάλεια και είχε συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η δήλωση αυτή έγινε έπειτα από μια τέταρτη σειρά συνομιλιών που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Βιένη και θεωρήθηκε εν γένει άκαρπη. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε να λυθεί σε μια-δυο μόλις συναντήσεις, αλλά δεν είμαστε απαισιόδοξοι για την τελική συμφωνία. Εξακολουθούμε να έχουμε καιρό. Μπορούμε να το επιτύχουμε, ακόμη και εντός της προθεσμίας», δήλωσε ο Ροχανί, προσθέτοντας πως, ακόμη κι αν η προθεσμία δεν τηρηθεί, η προσωρινή συμφωνία θα μπορούσε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες.

Για να επιτευχθεί συμφωνία εντός της προθεσμίας θα απαιτηθεί καλή θέληση εκ μέρους των έξι χωρών που κάθονται απέναντι στο Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ακόμη ο ιρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία «σε ορισμένες χώρες στα παρασκήνια που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα» να «σαμποτάρουν» τις συνομιλίες. Δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες αναφερόταν

By