Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ροχανί: Το Ιράν αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες κόσμου σε φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος του Ιράν τονίζει ότι η Τεχεράνη δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο της Ρωσίας

fusiko aerio-gas

Την ανετοιμότητα και ανεπάρκεια της κυβέρνησης του Ιράν να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου σε φυσικό αέριο τόνισε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου της χώρας Χασάν Ροχανί στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1, ανέφερε ότι παρότι η ΕΕ προωθεί σχέδιο εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράν ο πρόεδρος υπογραμμίζει την έλλειψη παραγωγής και την προτεραιότητα στην κάλυψη της εγχώριας ανάγκης.

Το Ιράν έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία.

«Κάποιες φορές, αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διάρκεια του χειμώνα κι έπειτα, ξέρετε, έχουμε γύρω μας πολλούς αγοραστές και πελάτες…Όλοι οι γείτονές μας στα ανατολικά, τα δυτικά και τα νότια επιθυμούν να αγοράσουν φυσικό αέριο που ακόμα δεν έχει παραχθεί» είπε ο πρόεδρος του Ιράν.

Η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη ικανοποιώντας το ένα τρίτο της ζήτησης, αξίας 80 δισ. δολαρίων το χρόνο. Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την κρίση στην Ουκρανία αυξάνοντας έτσι την ανάγκη για προμήθεια φυσικού αερίου από άλλη χώρα.

«Οι συνθήκες σήμερα δεν είναι τέτοιες ώστε ο κόσμος να νομίζει ότι αν η Ρωσία σταματήσει αύριο την προμήθεια φυσικού αερίου, τότε αυτό το αέριο θα το προμηθεύει το Ιράν. Η παραγωγή μας απέχει πολύ ακόμη από αυτό το στάδιο» τόνισε ο Ροχανί.

By