Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρωσία: «Αντιπαραγωγική η ενίσχυση των αντιμέτρων για τις δυτικές κυρώσεις»

«Για μια πορεία προς το τέλος του εμπορικού πολέμου»

kremlin600_140314

Η Ρωσία δεν προσανατολίζεται σε νέο πακέτο αντιποίνων ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

Οι κυβερνήσεις της Δύσης έχουν ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, την οποία κατηγορούν ότι εξοπλίζει τους φιλορώσους αντάρτες στην Ουκρανία, ενώ η ρωσική πλευρά έχει ήδη αντιδράσει σε προηγούμενες οικονομικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας με την αναστολή των εισαγωγών πολλών αγροτικών προϊόντων.

Το Κρεμλίνο μελετά τη λήψη μέτρων που αφορούν κυρίως στην ναυπηγική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική βιομηχανία, στα οποία πιθανόν να περιλαμβάνονται μειώσεις στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ρουχισμού.

«Οι κυρώσεις δεν τίθενται υπό συζήτηση, δεν είναι προτεραιότητα», ανέφερε ο Ντβορκόβιτς, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων RIA και Tass.

Από την μεριά του, ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ χαρακτήρισε αντιπαραγωγική την ενίσχυση των αντιμέτρων και συμπλήρωσε πως δεν περιμένει ότι η Δύση θα επιβάλλει νέες κυρώσεις, κάτι που θα υποδήλωνε μία πορεία προς το τέλος του εμπορικού πολέμου.

Σύμφωνα με το Reuters οι κυρώσεις έχουν ήδη πλήξει την ρωσική οικονομία, έχουν περιορίσει την πρόσβασή της στις αγορές με συνέπεια να προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια στη χώρα, ενώ ο Ουλιοκάγεφ υποστηρίζει ότι αυτό θα διαρκέσει όλο το 2016 και το 2017.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, όχι επιβάλλοντας αντίμετρα, θεωρώ ότι είναι αντιπαραγωγικό, αλλά υποστηρίζοντας εκείνους που έχουν υποστεί τις κυρώσεις», δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός οικονομικού φόρουμ στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

By