Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρωσία: Δεν υπογράφουμε τη συμφωνία για την Ουκρανία

Ωστόσο, η Μόσχα θα υποστηρίζει τη συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ουκρανία

lavrof samaras
Η Ρωσία δεν υπέγραψε τη συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης η οποία συνήφθη στο Κίεβο με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξει το συμβιβασμό αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία υπεγράφη «με την μεσολάβηση της γερμανικής, της πολωνικής και της γαλλικής διπλωματίας», υπογράμμισε το ρωσικό υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το γεγονός ότι ο Ρώσος διπλωματικός απεσταλμένος δεν την υπέγραψε «δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει ένα συμβιβασμό».

Νωρίτερα ο ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε σχετικά με τη συμφωνία η οποία συνήφθη στην Ουκρανία με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον και κάλεσε τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τους «ακραίους» οι οποίοι ευθύνονται για τη βία.

Ο Λαβρόφ και η Άστον συζήτησαν για τη συμφωνία και «τις προοπτικές για την εφαρμογή της, εν μέσω της συνεχιζόμενης δράσης εξτρεμιστικών δυνάμεων», ενώ ο πρώτος κάλεσε την ΕΕ να «καταδικάσει» τη δράση τους.

«Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές ώστε να υπάρξει συμβολή στην εξομάλυνση της κατάστασης με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και τη νομιμοποίηση των ουκρανικών αρχών», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

By