Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρωσία – ΗΠΑ θα πιέσουν για τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης

Συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία Λαβρόφ και Κέρι

oukrania-simaia-ntonetsk

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, όπως συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι.

«Οι κύριοι Λαβρόφ και Κέρι συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή της Ρωσίας και των ΗΠΑ έναντι των αντιπάλων πλευρών στην Ουκρανία για να τις ενθαρρύνουν» να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο έκανε λόγο για μία «ειλικρινή και χωρίς περιστροφές» συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν και στην «ανάγκη μιας διεθνούς έρευνας που θα είναι δίκαιη, ανοικτή και ανεξάρτητη» ώστε να πέσει φως στη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη της τραγωδίας.

«Η διαλεύκανση αυτού του περιστατικού θα πρέπει να οργανωθεί υπό τη διεύθυνση του διεθνούς Οργανισμού πολιτικής αεροπορίας με τη συμμετοχή όλων εκείνων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας συμφωνούν ότι «όλες οι αποδείξεις, περιλαμβανομένων των μαύρων κουτιών πρέπει να παρουσιαστούν προκειμένου να εξετασθούν στο πλαίσιο μια διεθνούς έρευνας».

«Στο πεδίο όλες οι απαραίτητες συνθήκες πρέπει να υφίστανται προκειμένου οι ομάδων των διεθνών εμπειρογνωμόνων να έχουν πρόσβαση» στον τόπο του δυστυχήματος, υπογραμμίζεται ακόμα στην ανακοίνωση.

By