Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Κάνουμε το παν για να μην «σπάσει» η εκεχειρία στην Ουκρανία

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες περί εισόδου στρατευμάτων της στην ανατολική Ουκρανία

oukrania_krimaia_rosoi_stratiotes_746950018

 

Η Μόσχα τονίζει ότι κάνει το «παν» για να μην καταρρεύσει η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ Ουκρανών και φιλορώσων αυτονομιστών, παρά τις κατηγορίες των τελευταίων ημερών για είσοδο ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε με τις συμφωνίες του Μινσκ, χάρη στις οποίες τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ενώ διέψευσε ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατεύματα στις περιοχές οι οποίες ελέγχουν οι αυτονομιστές για να τους ενισχύσει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο κ. Λουκασέβιτς ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη 18η Νοεμβρίου με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στη Μόσχα.

«Αναμένουμε την 18η Νοεμβρίου τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία», διευκρίνισε ο κ. Λουκασέβιτς.

Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν ενώ η πίεση στη Μόσχα αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις καταγγελίες του Κιέβου και του NATO περί της αποστολής στρατιωτικών ενισχύσεων από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση έχει διαψεύσει επανειλημμένα.

Την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αν και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του καταλόγου των προσώπων σε βάρος των οποίων επιβάλλονται τιμωρητικά μέτρα από την Ε.Ε. με αξιωματούχους των αποσχιστικών φιλορωσικών αρχών της ανατολικής Ουκρανίας.

By