Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρωσία: Οι νέες κυρώσεις υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία

Η Μόσχα είναι έτοιμη να επιβάλλει «ανταποδοτικά μέτρα»

Russia_Ukraine

Για υπονόμευση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία κατηγορεί την Ε.Ε η ρωσική διπλωματία μετά την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες για τις πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση.

«Μετά την εφαρμογή αυτού του μέτρου, η ΕΕ πρακτικά κάνει μία επιλογή εναντίον της διαδικασίας της ειρηνικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου, συμπληρώνοντας ότι «όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις στην Ευρώπη» θα έπρεπε αντίθετα να ενεργήσουν με σκοπό να κατευνάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Σήμερα οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να δώσουν μία ξεκάθαρη απάντηση στους Ευρωπαίους πολίτες γιατί τους εκθέτουν στους κινδύνους της αντιπαράθεσης, της οικονομικής στασιμότητας και της ανεργίας».

«Δώστε επιτέλους στους ανθρώπους μία ευκαιρία για την ειρήνη» τονίζει το υπουργείο, την στιγμή που οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν ως επιφέρει τον θάνατο σε 2.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις «ένα πολύ αρνητικό σήμα» και σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιβάλλει «ανταποδοτικά μέτρα».

«Οι κυρώσεις αυτές δεν έχουν μόνο μια πολιτική ή οικονομική έννοια, αντίκεινται στη στοιχειώδη λογική» επεσήμανε ο Τσιζόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

«Μία κατάπαυση του πυρός βρίσκεται σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία. Και ακόμα και αν ορισμένες παραβιάσεις έχουν καταγραφθεί, αυτή η κατάπαυση του πυρός λειτουργεί (. . .). Μια κλιμάκωση των συγκρούσεων, για την οποία κάλεσε επανειλημμένα η ΕΕ, είναι δεδομένη».

«Δεν περιμένουμε τίποτα καλό (από αυτές τις κυρώσεις) και πιστεύω ότι η ΕΕ δεν πρέπει να περιμένει τίποτα το καλό από την πλευρά μας» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στο να συμβάλει στην ειρήνη στην Ουκρανία παρά τις νέες οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Μόσχας, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου.

«Παρά το γεγονός ότι η θέση της ΕΕ είναι μη εποικοδομητική, η Ρωσία θα συνεχίσει να καταβάλλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να συμβάλει στην ενίσχυση του υπάρχοντος ειρηνευτικού σχεδίου, όπως επίσης στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη νοτιοανατολική Ουκρανία συνολικά» ανέφερε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

By