Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρωσία: Συμφωνία με την Ουκρανία για ανθρωπιστική αποστολή

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ

lavrof600_080314

Η Ρωσία έχει «συμφωνήσει», μετά από συνομιλίες με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον ΟΗΕ, σχετικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές κυβερνήσεις «να μην εμποδίσουν» την αποστολή αυτή.

«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον αυτή η ανθρωπιστική επιστολή θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για όλες τις λεπτομέρειες», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ελπίζω ότι οι δυτικοί εταίροι μας δεν θα προβάλουν εμπόδια» στην επιχείρηση αυτή, είπε ο Λαβρόφ, ο οποίος είχε ζητήσει το Σάββατο από την Αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει ένα ρωσικό σχέδιο για μια ανθρωπιστική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία για να προσφερθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό που πλήττεται από τη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε την προσφορά, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» σε μια τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και κατόπιν «αδικαιολόγητη και παράνομη» σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Εάν είναι αληθές (. . .) ότι οι τρεις ηγέτες συμφωνούν στο γεγονός ότι ουδεμία ανθρωπιστική βοήθεια χρειάζεται να σταλεί στη νοτιοανατολική Ουκρανία, διότι έχουν ληφθεί ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα, πρόκειται για μια κατάφωρη επίδειξη κυνισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

By