Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ρωσική επίθεση στο Eurogroup

«’Αδικη» την χαρακτηρίζει ο  Βλαντίμιρ Πούτιν, για κατάσχεση κάνει λόγο ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

 

Russia_FlagΟι Ρώσοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση για επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις  και ασκούν σκληρή κριτική στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε την απόφαση στην Κύπρο «άδικη, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Dmitry Peskov, σύμφωνα με το Reuters. O Peskov είπε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο για σήμερα ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις. «Αξιολογώντας την πιθανή απόφαση να επιβληθεί επιπλέον φορολόγηση στις καταθέσεις στην Κύπτρο, ο Πούτιν δήλωσε πως εάν εφαρμοσθεί η απόφαση αυτή θα ήταν άδικη, αντιεπαγγελματική κι επικίνδυνη», πρόσθεσε ο Peskov.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup «Παράξενη και αντιφατική», καθώς υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό θυμίζει κατάσχεση. «Ας το παραδεχτούμε, μοιάζει με κατάσχεση χρημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.

Ανησυχία για τις ρωσικές καταθέσεις

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές τράπεζες έχουν περίπου 12 δισ. ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και οι εταιρικές καταθέσεις αντιστοιχούν σε 19 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία στα τέλη του 2012, σημειώνει η Moody’s.

Η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο ή εάν θα συμπεριλάβει και ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με ρωσική κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν δηλώσει πως αναμένουν από τη Ρωσία να επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου για πέντε ακόμη χρόνια, μέχρι το 2021.

 

By