Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ρωσικοί ελιγμοί στην Κύπρο

Παρατηρητές κάνουν λόγο για εναλλακτική λύση στη ρωσική βάση της Συρίας

42-16335682Μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο φέρεται να διαπραγματεύεται η Ρωσία, με τους παρατηρητές να κάνουν λόγο για εναλλακτική λύση στη ρωσική βάση της Συρίας.

Πάντως την περασμένη Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις πληροφορίες για αποχώρηση ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού από το λιμάνι της Ταρτούς. «Στην περιοχή δεν υπάρχει καν στρατιωτικό προσωπικό, γιατί η τεχνική υποστήριξη των πλοίων γίνεται εδώ και πολύ καιρό αποκλειστικά από πολιτικό προσωπικό» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μόσχας. Πολλοί πιστεύουν ότι σε περίπτωση που καταρρεύσει το συριακό καθεστώς η Ρωσία θα αναζητήσει εναλλακτική λύση στη Μεσόγειο και αυτή δεν αποκλείεται να είναι η Κύπρος. Προ ημερών μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε στη «Φωνή της Ρωσίας» ότι η Λευκωσία διαπραγματεύεται με τη Μόσχα τη χρήση βάσης στην Πάφο από τη ρωσική αεροπορία.

«Αυτό σίγουρα έχει σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο λιμάνι της Ταρτούς» δηλώνει στην Deutsche Welle η συνεργάτης του γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) Μαργκαρέτε Κλάϊν. Ήδη πυκνώνουν οι επισκέψεις του ρωσικού ναυτικού στην Κύπρο. Στις 19 Ιουνίου τρία πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν για ανεφοδιασμό στη Λεμεσό, ενώ τον Μάϊο είχε προηγηθεί το καταδρομικό πλοίο «Μόσχα», επικεφαλής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγη: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By