Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρωσικός αποκλεισμός της Κριμαίας (video)

Υπό έλεγχο ενόπλων ομάδων δύο αεροδρόμια στην Κριμαία – Ο ρωσικός στόλος διαψεύδει την εμπλοκή του – Πολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ουκρανίας με Ρωσία

krimea800_280214

«Πολεμικό» κλίμα επικρατεί στη Μαύρη Θάλασσα με τις εξελίξεις στην Κριμαία να είναι καταιγιστικές τις τελευταίες ώρες. Υπό κατάληψη βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, καθώς περίπου 50 ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν τα ξημερώματα και το κατέλαβαν, χωρίς ωστόσο να εμποδίσουν τη λειτουργία του αεροδρομίου. Τα ουκρανικά και τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ρώσους στρατιώτες, που όμως δεν φέρουν διακριτικά

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας. Περίπου 50 ένοπλοι άνδρες, που θεωρείτο ότι ήταν Ρώσοι στρατιώτες χωρίς όμως διακριτικά, εισέβαλαν στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης και το κατέλαβαν χωρίς ωστόσο να εμποδίσουν τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Παράλληλα, το πρακτορείο Interfax μεταδίδει ότι ρώσοι στρατιώτες έχουν υπό τον έλεγχό τους το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη, όπου βρίσκεται και η βάση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Οι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου. Επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές στην περιοχή, το Interfax μεταδίδει ότι οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Ωστόσο, από την πλευρά του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας. «Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή.

Δείτε το video με τις κινήσεις του ρωσικού στρατού

Κατοχή καταγγέλλει η Ουκρανία

«Ένοπλη εισβολή και κατοχή» χαρακτήρισε τις καταλήψεις των αεροδρομίων ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας. Όπως δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook, δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων, ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ένοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν–αναίμακτα–και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.

krimearussian800_0280214

Στις 25 Μαΐου το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Οι εξελίξεις στην Κριμαία, τα τελευταία 24ωρα, είναι καταιγιστικές. Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι στις 25 Μαΐου -ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές που έχουν εξαγγελθεί- θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χερσόνησο για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.

Νωρίτερα την Πέμπτη, επικράτησε ένταση στην περιφερειακή πρωτεύουσα Συμφερόπολη όταν ένοπλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν το κτήριο της τοπικής Βουλής. Οι ένοπλοι ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία, υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εκληφθεί ως «στρατιωτική επιθετικότητα» οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτός της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε: «Απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία. Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».

krimearussian745_357

 

By