Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κριμαία

Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ είχε δώσει εντολή να υπαχθούν στη διοίκησή του όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι δυνάμεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες υπάγονταν ως σήμερα στη δικαιοδοσία του Κιέβου

ukraine-primenimister

Η Ρωσία είναι «βαθιά ανήσυχη από την τελευταία τροπή των γεγονότων στην Κριμαία», σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει με ειδική ανακοίνωσή του ότι την περασμένη νύχτα «άγνωστοι ένοπλοι άνδρες, που είχαν σταλεί από το Κίεβο, επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας».

Αποτέλεσμα της «ύπουλης προβοκάτσιας», όπως χαρακτηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ την απόπειρα του Κιέβου να θέσει υπό τον έλεγχό του τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χερσόνησο, ήταν να προκληθούν θύματα, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίζεται.
«Χάρη στις αποφασιστικές ενέργειες των μονάδων αυτοάμυνας έγινε δυνατό να αποτραπεί η κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών», σημειώνει η ρωσική διπλωματία υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό «επιβεβαιώνει την επιδίωξη γνωστών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο».

«Καλούμε όσους δίνουν παρόμοιες διαταγές στο Κίεβο σε αυτοσυγκράτηση. Θεωρούμε μέγιστη ανευθυνότητα την περαιτέρω κλιμάκωση της έτσι κι αλλιώς τεταμένης κατάστασης στην Κριμαία», καταλήγει η ειδική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα ο νέος επικεφαλής της Κριμαίας πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ είχε αναφερθεί σε «επεισόδιο με άγνωστους ενόπλους» και είχε δώσει εντολή να υπαχθούν στη διοίκησή του όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι δυνάμεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες υπάγονταν ως σήμερα στη δικαιοδοσία του Κιέβου. «Καλώ όσους διαφωνούν να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους», είπε σε δηλώσεις του ο τοπικός ηγέτης της Αυτόνομης Δημοκρατίας.

By