Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σάββας Ξηρός: Η «17Ν» εξασφάλιζε τα έσοδά της από ληστείες

Ο φυλακισμένος τρομοκράτης, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με τίτλο  «Πολιτική ευθύνη», προειδοποιεί για επικείμενη κοινωνική αναταραχή

savvas

Ένα ακόμη βιβλίο από έγκλειστο καταδικασμένο της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη, αυτή τη φορά από τον Σάββα Ξηρό με τίτλο «Πολιτική ευθύνη» βλέπει το φως της δημοσιότητας και κορυφώνει τις αντιδράσεις, μετά τον σάλο που προκάλεσε η έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κονιδάρη και αποτελείται ουσιαστικά από τέσσερις συνεντεύξεις του βαρυποινίτη κρατουμένου.

Ο «Μιχάλης» της 17Ν παραδέχεται ότι συμμετείχε στις περισσότερες ενέργειες της οργάνωσης, η οποία εξασφάλιζε τα έσοδά της από ληστείες, σκιαγραφεί τη δομή και τον τρόπο δράσης και εξηγεί για ποιο λόγο τα μέλη της δεν ήθελαν τη συμμετοχή γυναικών στην οργάνωση.

Η παραδοχή του Σάββα Ξηρού αποκτά ξεχωριστή σημασία δεδομένου ότι η κατηγορία για ληστείες ήταν μείζον ζήτημα ανάμεσα στην πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση των κατηγορούμενων της 17Ν κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης και επιχείρημα από την πλευρά της Πολιτείας, που απέδιδε στα μέλη της 17Ν το χαρακτηρισμό «εγκληματίες του κοινού ποινικού Δικαίου».

«Όχι, δεν υπήρχαν γυναίκες στην οργάνωση, για πολλούς λόγους. Καταρχήν, η ψυχοσύνθεση της γυναίκας είναι διαφορετική από του άντρα. Δεν εννοώ σε θέματα ισότητας. Μιλάω για διαφορετικότητα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες σε πάρα πολλά θέματα έχουν ευαισθησίες οι οποίες αν ξεπεραστούν, επειδή εκ φύσεως λειτουργούν περισσότερο με την καρδιά και λιγότερο ορθολογικά, γίνονται παράτολμες και έτσι εκτίθενται πιο εύκολα και πιο συχνά στον κίνδυνο. Από την άλλη είναι απόλυτες και ανυπόμονες, ενώ σε αυτές τις καταστάσεις μεγαλύτερη σημασία έχει να ξέρεις πότε πρέπει να περιμένεις παρά πότε πρέπει να δράσεις, και αυτό είναι το πιο δύσκολο» αναφέρει ο Σάββας Ξηρός.

Ο φυλακισμένος τρομοκράτης προειδοποιεί στη συνέχεια, για επικείμενη κοινωνική αναταραχή. «Το καζάνι βράζει και με την πρώτη αφορμή θα εκραγεί, όταν η ανεργία και η υπερχρέωση θα αναζητήσουν αδιέξοδο. Και η έκρηξη θα είναι ανεξέλεγκτη, γιατί κανείς από τους υπάρχοντες μηχανισμούς, φορείς, οργανώσεις, συνδικάτα, κινήματα, πολιτικούς σχηματισμούς δεν ανέκοψε το παραμικρό τα τελευταία χρόνια της κατεδάφισης, δηλονότι ούτε και στο μέλλον θα παίξει κάποιο ρόλο».

 

By