Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Σάλπι: ο οπαδισμός οδηγεί σε λάθος μονοπάτια…

Ναι, μπορούμε να κερδίσουμε και να προκριθούμε, είπαν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης και ο Στέφανος Καπίνο που εκπροσώπησαν την Εθνική σε συνέντευξη τύπου, ενώ στάθηκαν –τι ποιο αναμενόμενο- και στην κριτική που ασκήθηκε στην ομάδα για την ήττα από την Κολομβία.

ΣΑΛΠΙ-ΜΗΤΡΟ

Οι απαντήσεις των διεθνών μας στα ερωτήματα Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων:

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα δύο ημέρες πριν το ματς με την Ιαπωνία;

Σαλπιγγίδης: «Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση.  Έχουμε ξεπεράσει το άτυχο αποτέλεσμα της πρεμιέρας. Έχουμε επικεντρωθεί στο επόμενο ματς που είναι κομβικής σημασίας. Είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε μια πολύ αξιόλογη ομάδα».

Καπίνο: «Συμφωνώ με τον «Σάλπι». Ξεπεράσαμε το ατυχές αποτέλεσμα στον πρώτο αγώνα. Έχουμε επικεντρωθεί στον αντίπαλό μας και είμαστε σε καλή κατάσταση για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο ματς με την Ιαπωνία».

-Για τη φιλοξενία από τους κατοίκους του Αρακαζού;

Σαλπιγγίδης: «Είναι πολύ φιλικοί μαζί μας. Είναι χαρούμενοι. Χαιρόμαστε που έχουμε να κάνουμε με τόσο θερμό κόσμο. Αισθανόμαστε πολύ όμορφα και θεωρούμε πού σημαντικό κομμάτι την εξαίρετη φιλοξενία γιατί δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να είσαι σε ένα συγκεκριμένο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Καπίνο: «Ο κόσμος είναι πολύ θερμός. Μας έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς».

-Ο Χόντα δήλωσε ότι η η Ελλάδα σεβάστηκε πολύ τον αντίπαλό της. Τι έχετε να απαντήσετε;

Σαλπιγγίδης: «Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Σεβόμαστε όλους τους αντιπάλους. Υπάρχει το ελεύθερο να λέει ο καθένας ότι θέλει και το ελεύθερο στον καθένα να απαντάει. Σέβομαι τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή αλλά δεν θέλω να σχολιάσω κάτι».

-Έχει πλεονέκτημα η ομάδα που θα πετύχει πρώτη γκολ;

Σαλπιγγίδης: «Σε θεωρητικό επίπεδο θα συμφωνούσα πως έχει πλεονέκτημα. Μέχρι και σήμερα όμως υπήρξαν σκορ που ανατράπηκαν. Σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να συμβεί και σε πρακτικό όχι».

Καπίνο: «Σίγουρα όποιος σκοράρει πρώτος έχει πλεονέκτημα. Όμως είναι 90 λεπτά και πολλά μπορούν να γίνουν».

-Πιστεύετε πως η αριστερή πλευρά της Ιαπωνίας είναι αδύναμη (δέχτηκε δύο γκολ από εκεί στο ματς με την Ακτή);

Σαλπιγγίδης: «Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών και τα γκολ προέρχονται από λάθη. Από εκεί και πέρα δεν μαρτυράει ότι υπάρχει αδυναμία. Ήταν ένα συμπτωματικό γεγονός γιατί η Ιαπωνία είναι μια εξαιρετική ομάδα, πιέζει πολύ, έχει αλληλοκαλύψεις και δεν θεωρώ πως αυτό είναι το αδύναμό της σημείο».

-Τι συζητάτε και πως αισθάνεστε δύο ημέρες πριν το ματς;

Καπίνο: «Το τι συζητάμε είναι προσωπικό και πρέπει να μείνει εντός της ομάδας. Από εκεί και πέρα είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ καλό και δυνατό αντίπαλο».

Μας έλλειπε η τύχη

Η επόμενη ερώτηση: Τι είναι αυτό που λείπει από την Εθνική και δεν σκοράρει;

Αντιλαμβάνεστε ότι στο… χορό μπήκαν μόλις σ αυτή τη φάση της συνέντευξης οι Έλληνες δημοσιογράφοι κι από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα…

Σαλπιγγίδης: «Θεωρώ πως αυτό που μας έλειπε ήταν η τύχη. Παρά τις ευκαιρίες δεν καταφέραμε να πετύχουμε γκολ. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι η ομάδα αφού δημιούργησε τόσες ευκαιρίες είναι ζήτημα χρόνου να έρθει και το γκολ. Εφόσον δημιουργούνται οι ευκαιρίες θα έρθουν και τα γκολ».

-Ποια είναι η πιο ισχυρή ομάδα του ομίλου;

Σαλπιγγίδης: «Θεωρώ ότι το προβάδισμα το έχουν οι δύο ομάδες που νίκησαν στην πρεμιέρα. Από εκεί και πέρα δεν ξέρεις πως θα έρθουν τα πράγματα. Πραγματικά δεν ξέρω ποιο είναι το φαβορί για την πρώτη θέση».

Καπίνο: «Παραμένει ένας ισορροπημένος όμιλος. Μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και εμείς και η Ιαπωνία και ελπίζω να το κάνουμε εμείς».

-Για το ποιο αποτέλεσμα στο Κολομβία – Ακτή ευνοεί την Ελλάδα:

Σαλπιγγίδης: «Εξαρτόμαστε από εμάς σε αυτή τη φάση γιατί αν κάνουμε δύο νίκες θα περάσουμε. Κι εφόσον το καταφέρουμε δεν θα έχει σημασία το άλλο παιχνίδι. Από εκεί και πέρα θεωρώ πως ένα «Χ» θα μας ευνοούσε έτσι ώστε να έχουμε ελπίδες ακόμα και για την πρώτη θέση».

-Μπορούν να κοστίσουν τα 3 γκολ από την Κολομβία;

Σαλπιγγίδης: «Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο. Αν είναι να συμβεί έτσι, ήταν να γίνει. Αν κοστίσει θα γίνει δυστυχώς επειδή δεχτήκαμε τρία γκολ. Δεν πρέπει να καταδικάσουμε την Εθνική ομάδα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο».

Ο οπαδισμός οδηγεί σε λάθος μονοπάτια

-Σχετικά με όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα στο Μουντιάλ:

Καπίνο: «Σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις υπάρχουν εκπλήξεις. Εγώ δεν περίμενα η Ισπανία να δεχτεί 5 γκολ. Πάντα υπάρχουν εκπλήξεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει».

Σαλπιγγίδης: «Είναι πολύ ωραίο το ότι συμβαίνει αυτό. Πραγματικά αυτό που θεωρείται έκπληξη είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Αυτό που έχει σημασία είναι πως αντιλαμβανόμαστε το ποδόσφαιρο και αν έχουμε διάθεση να τα ισοπεδώνουμε όλα. Αν θέλεις τα ισοπεδώνεις όλα ή το βλέπεις πιο σφαιρικά. Ο οπαδισμός οδηγεί σε λάθος μονοπάτια. Εγώ επιλέγω να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο».

-Για τις ομοιότητες με την πρεμιέρα του 2010 και τη συνέχεια της Εθνικής:

Σαλπιγγίδης: «Το πιστεύουμε όλοι και σ αυτό έχουμε επικεντρωθεί. Αν δεν το πιστεύαμε δεν θα ήμασταν εδώ».

-Αν, ισοπαλία με την Ιαπωνία είναι καταδικαστική:

Σαλπιγγίδης: «Έχουμε σκοπό να παίξουμε δύο ματς και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό».

-Έχουν κάτι στο παιχνίδι τους οι Ασιατικές ομάδες που μας δυσκολεύει λόγω και της αρνητική παράδοσης;

Σαλπιγγίδης: «Θεωρώ ότι είναι κάτι συμπτωματικό. Μια παράδοση μπορεί να είναι τυχαία. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παίζουμε με αυτές τις ομάδες. Μπορεί να συμβεί σε 6 ματς μια τέτοια παράδοση. Αυτές οι ομάδες λειτουργούν σαν «στρατιωτάκια». Τρέχουν πολύ και είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις. Δεν υπάρχουν τέτοιες ευρωπαϊκές ομάδες».

-Και, για το ρόλο των «παλιών» στα αποδυτήρια της Εθνικής:

Σαλπιγγίδης: «Τα πράγματα όταν είσαι απ” έξω τα βλέπεις διαφορετικά. Όλοι οι παίκτες είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Ο ρόλος των παλιών είναι σημαντικός. Όμως, είμαστε μια ομάδα και δεν χρειαζόμαστε να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης. Θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την Ιαπωνία».

 

By