Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σάμος: Χιλιάδες νεκρά ψάρια στην παραλία Καρλοβάσου

Προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μόλυνση ψαριών ή οικολογική καταστροφή από τους ψαράδες, έχει ειδοποιηθεί το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για συλλογή δειγμάτων και περαιτέρω τοξικολογικών εξετάσεων

psaria

Χιλιάδες μικρά ψάρια, αντίκρισαν έκπληκτοι οι κάτοικοι πηγαίνοντας να κολυμπήσουν στην κεντρική παραλία Καρλοβάσου της Σάμου τα οποία βρέθηκαν την Παρασκευή το πρωί, ενώ η έντονη δυσοσμία τους συνεχίζεται.

Τα ψάρια σύμφωνα με τους ψαράδες της περιοχής είναι πελαγίσια και πολύ μικρά σε μέγεθος. Εικάζεται ότι προέρχονται από ψαράδικο που δραστηριοποιείται σε βαθιά νερά το οποίο έπεσε σε κοπάδι με μικρά ψάρια κάτω του επιτρεπτού ορίου μεγέθους και υπό τον φόβο να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο οι ιδιοκτήτες του, τα πέταξαν στην θάλασσα και οι βοριάδες τα έβγαλαν στην παραλία της Σάμου.

Από την πλευρά τους, οι ψαράδες αναφέρουν ότι αυτά τα ψάρια δεν μπορούν να αλιευθούν στα δίχτυα που διαθέτουν και θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι αιτίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες στο Αιγαίο, που μπορεί να προκαλέσουν οικολογική καταστροφή.

Άμεσα ειδοποιήθηκε και το ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας και ερευνών ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για να πάρει δείγματα και να κάνει τοξικολογικές εξετάσεις για την διερεύνηση των αιτιών, ώστε να καταδειχθεί αν πρόκειται για μόλυνση των ψαριών ή για οικολογική καταστροφή που προήλθε από ψαράδες.

Από την Παρασκευή το βράδυ που το θέμα παρουσιάστηκε στην Σαμιακή Τηλεόραση, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για να καθαρίσει από τα νεκρά ψάρια τις κεντρικές παραλίες στο λιμάνι Καρλοβάσου, παρά μόνο κάποιοι τα μάζεψαν σε σωρούς. Για το θέμα προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Σάμου, ενώ οι κάτοικοι ζητούν εσπευσμένα την απομάκρυνσή τους καθώς η δυσοσμία είναι έντονη σε όλη την περιοχή.

By