Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σάντος: «Πετυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σπορ fm, αναφέρθηκε στις προσπάθειες να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο την θητεία του στον πάγκο της Εθνικής, γνωρίζοντας βέβαια τις δυσκολίες

fernando-santos (1)

«Η βιτρίνα είναι οι ποδοσφαιριστές, ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με την αποστολή, αλλά υπάρχουν κι άλλα σημαντικά πράγματα, όπως η οργάνωση των ταξιδιών η, της προετοιμασίας. Μπορεί να ακούγονται απλά και τετριμμένα, αλλά είναι πολύ σημαντικά».

Όλο το δίκιο με το μέρος του Φερνάντο Σάντος που έχει πολλά να σκεφτεί και να κάνει. Πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε όλοι εμείς, που ζούμε από μακριά ή, καλύτερα, δεν βλέπουμε και, φυσικά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σπορ fm, αναφέρθηκε στις προσπάθειες να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο την θητεία του στον πάγκο της Εθνικής, γνωρίζοντας βέβαια τις δυσκολίες : «Κατά 95% είμαστε προετοιμασμένοι. Και λέω 95% γιατί πάντα θα υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα συναντήσεις, όσο καλά κι αν έχεις προετοιμαστεί. Για παράδειγμα, τη μεθεπόμενη εβδομάδα είχα στο μυαλό μου ένα φιλικό με την ομάδα του 2004 για να τιμηθούν εκείνα τα παιδιά και οι παίκτες μας να πάρουν ένα ματς, αλλά από ό,τι μαθαίνουμε αυτό το φιλικό μάλλον δεν θα γίνει. Όσο καλά κι αν έχεις προετοιμαστεί, πάντα μπορεί να προκύψει κάτι εκτός προγράμματος».

Μιλώντας για τους αντιπάλους της Εθνικής (Κολομβία, Ιαπωνία, Ακτή Ελεφαντοστού) ο Σάντος υποστήριξε πως «…πρόκειται για τρεις ομάδες από διαφορετική ήπειρο, με διαφορετική κουλτούρα και χαρακτηριστικά. Πρέπει να τους σεβαστούμε, αλλά είμαι σίγουρος πως και οι αντίπαλοί μας γνωρίζουν πως έχουν μια δυνατή αντίπαλο. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα σε έναν ισορροπημένο όμιλο, αλλά έχουμε πίστη για το μεγάλο μας στόχο. Φόβος δεν υπάρχει κανένας, ξέρουμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Για μας το χειρότερο θα είναι να σκεφτούμε ότι, από τις τρεις αυτές ομάδες η Κολομβία είναι το μεγάλο φαβορί και να υποτιμήσουμε τις άλλες. Δεν είμαστε καλύτεροι από τις άλλες ομάδες, αλλά ούτε και οι άλλες είναι καλύτερες από μας. Θεωρώ πως τα πάντα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική, όπως έγινε και στο Euro 2012. Εκείνος που θα είναι πιο συγκεντρωμένος και κάνει τα λιγότερα λάθη θα περάσει».

Αναφορικά με το αγωνιστικό πλάνο της Εθνικής ο Πορτογάλος ήταν σαφής: «πετυχημένη συνταγή δεν την αλλάζεις» -σίγουρα βέβαια θα υπάρξουν κάποιες προσαρμογές, ανάλογα με τον αντίπαλο, η ταυτότητα όμως, παραμένει ίδια… «Ένα επίπεδο απόδοσης κοντά σε αυτό που είχαμε στα μπαράζ με τη Ρουμανία μπορεί και να είναι αρκετό για να περάσουμε στην επόμενη φάση», πρόσθεσε ο Σάντος που έχει αυτό ως μεγάλο στόχο: να συνεχίσει η Εθνική να δίνει το παρών στο βραζιλιάνικο Μουντιάλ και μετά τα τρία πρώτα παιχνίδια της. Είθε.

Σχολιάζοντας το μέλλον του στην Ελλάδα, ο Σάντος υποστήριξε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει και να δουλέψει σε κάποιο σύλλογο –κι ενώ συντηρείται η φημολογία πως, εκτός από τον ΠΑΟΚ ενδιαφέρεται να τον έχει στον πάγκο της και η ΑΕΚ. «Δεν θα πάω εκεί που μου λέει η καρδιά μου, αλλά το μυαλό και ο επαγγελματισμός μου», τόνισε ο Πορτογάλος (κι έχω την εντύπωση πως, κόντρα σ’ αυτά που είπε ο Φερνάντο, ο επαγγελματισμός -και τα λεφτά- στην Ελλάδα βρίσκονται…).

Βαγγέλης Μελέκογλου 

By