Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σήμερα εκλέγεται ο Γιούνκερ

«Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης»

junker

Σήμερα το μεσημέρι στο Στρασβούργο θα εκλεγεί και τυπικά νέος Πρόεδρος της Κομισιόν για την επόμενη πενταετία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με 480 και άνω ψήφους υπέρ.

Ο κ. Γιούνκερ θα αναλάβει με το νέο έτος, ενώ τα ονόματα των επιτρόπων που θα τον περιστοιχίζουν θα ανακοινωθούν μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι 480 επί συνόλου 751 ευρωβουλευτών που θα στηρίξουν την τοποθέτηση Γιούνκερ προέρχονται από τον ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τους Φιλελεύθερους, ενώ θετική πρόθεση έχουν εκφράσει και ορισμένοι ευρωβουλευτές των πρασίνων.

Η Αριστερά, οι υπόλοιποι πράσινοι, οι συντηρητικοί οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιοί, μαζί με τους λοιπούς μη εγγεγραμμένους ενδεχομένως να στηρίξουν τη συμβολική υποψηφιότητα των ευρωσκεπτικιστών ή το τίποτα.

Στην ομιλία που έκανε ενώπιον της ολομέλειας του ευρωπαικού κοινοβουλίου πριν από την ψηφοφορία ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στον ρόλο της Ευρωπαικής Ένωσης στην αντιμετώπιση της κρίσης τονίζοντας πως «η Ε.Ε. κατάφερε να επιδιόρθωσει εν πτήσει ένα φλεγόμενο αεροσκάφος», ενώ μίλησε με πολύ θερμά λόγια και για την Ελλάδα. «Πολλοί θεωρούσαν χαιρέκακα πως θα καταρρεύσει η Ευρωζώνη και πως η Ελλάδα θα εξέλθει από το ευρώ. Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα αυτή η θαυμάσια χώρα και αυτός ο υπέροχος λαός εξακολουθεί να είναι μέλος της Ένωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.  Ωστόσο παραδέχθηκε πως έγιναν «λάθη» και επανέλαβε πως πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος της Tρόικας και να υπάρξει δημοκρατικός έλεγχος από το Κοινοβούλιο.

Ο Γιούνκερ, μετά την εκλογή του, θα μεταβεί οδικώς στις Βρυξέλλες, αφού κάνει μία στάση στο Λουξεμβούργο, για να μετάσχει ως παρατηρητής στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλούν οι 28 για το μοίρασμα ορισμένων από τις υπόλοιπες θέσεις στην ΕΕ.

By