Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σήμερα η άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Ψηφίζει σήμερα η Βουλή

bouli2

Όλγα Παναγιωτίδου

Το δρόμο προς τη δικαιοσύνη για τους έξι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που εγκαλούνται για σοβαρότατα αδικήματα, ανοίγει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και θα αποφασίσει για την άρση της ασυλίας τους.

Η συνεδρίαση της Βουλής, στον απόηχο του «όχι» που είπαν οι εισαγγελικές αρχές να επιτρέψουν την παρουσία των τριών προφυλακισμένων στον Κορυδαλλό, αλλά και των παρασκηνιακών ζυμώσεων για την υπερψήφιση της τροπολογίας που θα αναστείλει την κρατική χρηματοδότηση προς το νεοναζιστικό μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ξεκινά στις 11 το πρωί, με τους βουλευτές να αποφασίζουν σε μυστική ψηφοφορία με κάλπη για το μέλλον των χρυσαυγιτών βουλευτών.

Μετά και την θετική εισήγηση της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής, όπου εξετάστηκαν σε πρώτη φάση οι υποθέσεις των έξι βουλευτών, η σημερινή απόφαση της Ολομέλειας, υπέρ της άρσης της ασυλίας τους, κρίνεται κάτι παραπάνω από βέβαιη.

Οι Γιώργος Γερμενής, Στάθης Μπούκουρας και Παναγιώτης Ηλιόπουλος κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνση αυτής, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης για τα επεισόδια στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Ηλίας Παναγιώταρος για τα επεισόδια στο θέατρο Χυτήριο και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος για δημιουργία παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού. Σε λίγες ημέρες πάντως, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή και η υπόθεση της συζύγου του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια  για την σφαίρα που επιχείρησε να περάσει στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ προς το Νίκο Μιχαλολιάκο, αλλά και δεύτερη υπόθεση του Ηλία Παναγιώταρου για πρόκληση άλλων επεισοδίων.

Χθες Τρίτη πάντως, οι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός προκάλεσαν για άλλη μια φορά, υποβάλλοντας αίτημα να παραστούν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία, σε μια εμφανή προσπάθεια να στηρίξουν τους ομοϊδεάτες τους.

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την υπερψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο η Βουλή να εμφανιστεί ενωμένη και να εκπέμψει ένα βροντερό «ναι» στην θεσμική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ο Γιάννης Μιχελάκης μετά τις άκαρπες επαφές που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων, θα συνεχίσει και σήμερα τις συζητήσεις.

Οι χθεσινές διαβουλεύσεις μπορεί να έγιναν σε καλό κλίμα, κοινός τόπος ωστόσο, δεν βρέθηκε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στις θέσεις του για αφαίρεση από την κυβερνητική ρύθμιση του αδικήματος της τρομοκρατίας. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την αντίθεσή του με τα αδικήματα που ενέταξε η κυβέρνηση στην τροπολογία εξέφρασε και το ΚΚΕ. Θετικά βλέπει την ρύθμιση η ΔΗΜΑΡ, η οποία έθεσε υπόψη του Γιάννη Μιχελάκη τις προτάσεις της για επιμέρους βελτιώσεις.

Αργά χθες το βράδυ, ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε παράνομη και αντισυνταγματική την τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς όλα τα κόμματα, λέγοντας πως «όταν ο λαός υποφέρει είναι απαράδεκτο να χρηματοδοτούνται κόμματα». Είπε ακόμη, ότι είναι παράνομη η δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής, ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ώστε να φανούν –όπως είπε- οι παρεμβάσεις του και χαρακτήρισε ως πραγματικούς ενόχους για εσχάτη προστασία τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Δικαιοσύνης.-

(Visited 1 times, 1 visits today)
By