Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών

Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 50% των Ελλήνων δεν μπορεί να διαβάσει ξένη γλώσσα, ούτε μπορεί να επικοινωνήσει στο διαδίκτυο

europaiki mera

Γιορτή, με πολλές δράσεις, είναι η σημερινή, 26η Σεπτεμβρίου, που έχει οριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών, ενθαρρύνοντας τους πολίτες στην εκμάθηση ξένης γλώσσας, ως πολύτιμο εφόδιο στην αγορά εργασίας αλλά και για τη συνειδητοποίηση του γλωσσικού και πολιτιστικού πλούτου της ΕΕ. Εφέτος, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πανελλήνιοι σύνδεσμοι ινστιτούτων ξένων γλωσσών, Palso και Europalso, παρέχουν σήμερα δωρεάν μια ώρα διδασκαλίας ξένης γλώσσας σε μαθητές, φοιτητές και γονείς, προκειμένου να πάρουν μια πρώτη γεύση, δεδομένου ότι οι μισοί Ελληνες δεν ξέρουν ξένη γλώσσα.

Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 50% των Ελλήνων δεν μπορεί να διαβάσει ξένη γλώσσα, ούτε μπορεί να επικοινωνήσει στο διαδίκτυο, ενώ η αποτελεσματικότητα της εκμάθησης ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο αξιολογείται στο 15%, έναντι του 65% αυτής που παρέχεται στο ιδιωτικό ινστιτούτο, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Αλεβαντής από τη Γενική Διεύθυνση Διερμηνείας και Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό σε μια εποχή κρίσης, που «οι γλωσσικές μας γνώσεις εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αγορά εργασίας και καλύτερη δουλειά στον τόπο μας, κυρίως στους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας».

Μια άλλη δράση ενθάρρυνσης γλωσσικών εφοδίων αποτελεί ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός για νέους μεταφραστές που βρίσκεται σε εξέλιξη από την 1η Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου. Ο κύκλος των δράσεων ολοκληρώνεται με το συνέδριο των γλωσσικών επαγγελμάτων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί το Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών, στις 9 Νοεμβρίου, το οποίο θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό γεγονός.

By