Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Σήμερα η συνάντηση Σαμαρά-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

«Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Γιούνκερ για τις θέσεις που θα εκφράσει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι»

samaras_juncker622x436

Κρίσιμες συναντήσεις για τα ανοιχτά μέτωπα της χώρας μας θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τη σημαντικότερη να είναι αυτή με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Στο επίκεντρο της ελληνικής ατζέντας, ενόψει και τις νέας κρίσιμης διπαραγμάτευσης με την Τρόικα την άλλη εβδομάδα στο Παρίσι, είναι οι αναδιαρθρώσεις στην οικονομία και τον δημόσιο τομέα αλλά και το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση της Ελλάδας να μείνει πιστή στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και θα θέσει υπόψη του επικεφαλής της Κομισιόν τις θέσεις που θα εκφράσει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την ανάγκη οι αξιολογήσεις από τους δανειστές να γίνονται από εδώ και στο εξής εκτός συνόρων, ενώ θα τονίσει ότι με τις διορθωτικές κινήσεις που η Αθήνα προτείνει επιτυγχάνει ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων και περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει την δυνατότητα να συναντηθεί σήμερα και με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου, αλλά και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος θα επισκεφτεί την Ελλάδα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Eν τω μεταξύ το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Μετά τις πληροφορίες που μιλούν για «εισβολή» ρώσων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος και για συμμετοχή τους σε μάχες στο πλευρό των αυτονομιστών, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πριν την Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Παράλληλα, ο Ποροσένκο θα συνομιλήσει και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Στην ίδια Σύνοδο, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών θα προσπαθήσουν να καθορίσουν τους διαδόχους των Ρομπάι και Άστον.

 

 

 

 

 

Εν τω μεταξύ εν μέσω έντονου παρασκηνίου  διεξάγεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών με κύριο αντικείμενο της ατζέντας την επιλογή των προσώπων για τις ανώτατες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως υπάρχουν και άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως της ουκρανικής κρίσης και της κρίσης στην Ευρωζώνη.

 

 

 

By