Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Σήμερα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τρόικα

Στην ατζέντα οι απολύσεις στο Δημόσιο

mitsotakis800i_061113

To «καυτό» θέμα των απολύσεων στο δημόσιο θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τρόικα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται θέμα νέων απολύσεων για το 2015 και επεσήμανε πως πέρα από την απομάκρυνση των 15.000 υπαλλήλων του 2014, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις συνδεδεμένες με ποσοτικό στόχο και με διαθεσιμότητα. Ωστόσο από τις 15.000 απολύσεις που προβλέπονταν από το μνημόνιο για το διάστημα 2013-2014, απομένουν άλλες 6.500 και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα χειριστεί αυτή την εκκρεμότητα η ελληνική πλευρά.

Οι απολύσεις του 2014  αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα εκδικαστούν οι υποθέσεις που αφορούν την απομάκρυνση 500 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται με πλαστά πιστοποιητικά.

Στην ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων περιλαμβάνονται επίσης:

1.Νέος τρόπος αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων (πρέπει να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2014.
2.Νέα κινητικότητα χωρίς απολύσεις

3.Νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, οι οποίες πλέον θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και κατάργηση θέσεων και οργανικών μονάδων.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων και την ποσόστωση στη βαθμολόγησή τους, από το αρμόδιο υπουργείο δηλώνουν κατηγορηματικά ότι όσοι λαμβάνουν τον κατώτερο βαθμό δεν κινδυνεύουν με απόλυση ή διαθεσιμότητα.

By