Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στην Emma Delta ο ΟΠΑΠ (;)

Δεν επελέγη η Third Point.

Του Νίκου Φιλιππίδη

paixnidia

Δεν επελέγη Third Point για την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, καθώς η οικονομική προσφορά κρίθηκε άκυρη από το ΤΑΙΠΕΔ. Επομένως, σύμφωνα με πληροφορίες του ThePaper.gr, προσφορά της Εmma Delta, συμφερόντων Μελισσανίδη, είναι η μόνη έγκυρη. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η πλευρά Μελισσανίδη προσέφερε 610 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο εκτιμητής κάνει λόγο για 650 εκατομμύρια ευρώ.

Εφόσον, προχωρήσουν σήμερα οι διαδικασίες, η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση στα χρόνια των μνημονίων, είναι πιθανό να ολοκληρωθεί ακόμα και σήμερα.

Από τις προσφορές της Emma Delta (Jiri Smejc 66,7% και ο Όμιλος Μελισσανίδη 33,3%) και του αμερικανικού hedge fund, Third Point του Daniel Loeb και κυρίως από το τίμημα που προβλέπει η προτασή τους, δεν εξαρτάται μόνο η επιτυχή πώληση του ΟΠΑΠ, αλλά θα δώσει το στίγμα συνολικά πως αποτιμούν οι υποψήφιοι επενδυτές επιχειρήσεις εμβληματικές για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ κινείται λίγο πάνω από το 2,1 δισ. ευρώ, οπότε θεωρητικά το 33% αποτιμάται χρηματιστηριακά στα 700 εκ. ευρώ. Ωστόσο το γεγονός ότι μαζί με τις μετοχές δίνεται και το management, που συνήθως οδηγεί στην πληρωμή ενός υπερτιμήματος, εκτιμάται ότι το τίμημα μπορεί να κινηθεί στην περιοχή των 900 εκ. ευρώ.

By