Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Ανησυχεί για το ΠΑΣΟΚ, τρέμει Βερολίνο και Βρυξέλλες

Ο εμφύλιος ανάμεσα σε «παπανδρεϊκούς» και «βενιζελικούς» στο ΠΑΣΟΚ είναι «ψίχουλα» μπροστά στην αδιαλλαξία των δανειστών που φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές 

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

 

Τα πράγματα , παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν πήγαν καλά για την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup. Που σημαίνει ότι ούτε  οι πρόσφατες επαφές του Αντώνη Σαμαρά στο περιθώριο του πρόσφατου ταξιδιού του στο Δουβλίνο, πήγαν καλά.

Την ημέρα που ανακοινώθηκε με… υπερηφάνεια πρωτογενές πλεόνασμα 2 δις ευρώ σύμφωνα με βάση και τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών επιστρέφει από τις Βρυξέλλες έχοντας βιώσει μία από τις χειρότερες – για την Ελλάδα και τον ίδιο –  συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών.

Κοινώς, ο Γιάννης  Στουρνάρας «έφαγε ξύλο» στις Βρυξέλλες και τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να αποφύγει μία νέα κρίση στις σχέσεις της με την τρόικα και τους δανειστές, της οποίας το βάρος έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να σηκώσει.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αλλά και τις ανταποκρίσεις των διεθνών ΜΜΕ, ο Γ. Στουρνάρας  δεν κατάφερε να πείσει τους ομολόγους του για το ελληνικό  «success story». Γι΄ αυτό το λόγο  θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες στέλνουν νέο τελεσίγραφο, ζητώντας αποδοχή όλων των απαιτήσεων και ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι την Κυριακή. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση, πιθανότατα θα αναγκαστεί για άλλη μία φορά να βάλει όλα τα εκκρεμή ζητήματα σε ένα πολυνομοσχέδιο για να το περάσει από τη Βουλή.

Θα πρέπει να επιλέξει, δηλαδή, αν θα μπει σε εγχώριες περιπέτειες διακινδυνεύοντας να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο από την ελληνική Βουλή ή… εξωχώριες περιπέτειες, δηλαδή να ρισκάρει να διαπραγματευτεί σε άλλο επίπεδο με την τρόικα και τους δανειστές. Που επίσης σημαίνει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δε συμφωνήσει, τότε θα πρέπει να βρει με άλλο τρόπο αυτά τα χρήματα (προσφυγή στις αγορές, έκδοση εντόκων γραμματίων κ.α.) ή να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποδεχθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, σενάριο που όλοι στην κυβέρνηση απεύχονται και διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δε διαφωνεί σε πολλά με τις επισημάνσεις της τρόικας. Ότι λίγο – πολύ συμφωνεί πως η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω στις δεσμεύσεις της, πως δεν έχει υλοποιήσει την «εργαλειοθήκη» (σ.σ. τι όρος!) του ΟΟΣΑ, όπως συμφωνεί πως πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία την Κυριακή. Τις οριστικές  αποφάσεις όμως δε θα τις πάρουν η τρόικα και οι δανειστές που έχουν δείξει με πολλούς τρόπους ότι δε νοιάζονται και πολύ για το ποιος θα κρατά το τιμόνι της εξουσίας στην Ελλάδα. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρουν ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος που θα σηκώσουν και το βάρος του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών για τα κόμματά τους.

Ο Α. Σαμαράς που έχει να αντιμετωπίσει πλήθος «αντιμνημονιακών ανταρτών» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και προσπαθεί να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι το μνημόνιο τελειώνει…

Ο Ευ. Βενιζέλος που έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα στο χώρο της κεντροαριστεράς εκείνους που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πάψει να είναι προοδευτικό κόμμα, ότι σέρνεται πίσω από την στρατηγική της ΝΔ και ότι όσο αδυνατεί να αρθρώσει αυτόνομο πολιτικό λόγο, δεν πρόκειται να συνέλθει…

Άρα λοιπόν, μπορεί να προβληματίζεται όσο θέλει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και να φτιάχνει κλίμα. Τα πραγματικά σενάρια περί πολιτικής αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης ωστόσο,  έρχονται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Γιάννης Καμπουράκης

(Visited 1 times, 1 visits today)