Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: «Ασφαλής» η Κεφαλονιά

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλη η Ελλάδα στηρίζει την Κεφαλονιά και ότι ο έλεγχος στα κτίρια προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς

samaras620_386

«Ήρθα στην Κεφαλονιά για να δείξω ότι οι Έλληνες είναι δίπλα στην Κεφαλονιά και για να διαπιστώσω από κοντά την κατάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς από το Ληξούρι, το οποίο επισκέπτεται από το πρωί. Ευχαρίστησε τους μηχανικούς, καθηγητές του Πολυτεχνείου, αλλά και τους εθελοντές που συνδράμουν στο έργο της αποκατάστασης.
«Στόχος είναι το νησί να ξαναγυρίσει πολύ γρήγορα σε ρυθμούς φυσιολογικής ζωής«», είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι «ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε όλα τα σχολεία έχει τελειώσει. Όσα σχολεία δεν έχουν πρόβλημα θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, ενώ για τα λίγα που παρουσιάζουν προβλήματα, έχει δοθεί εντολή στα συναρμόδια υπουργεία για την προσωρινή στέγαση των μαθητών«.

«Ασφαλής» τουριστικός προορισμός η Κεφαλονιά

«Η Κεφαλονιά άντεξε. Η Κεφαλονιά συνεχίζει και αποτελεί έναν πανέμορφο και απολύτως ασφαλή τουριστικό προορισμό», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Σαμαράς, έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος σε όλα τα σχολεία και η μεγάλη πλειοψηφία θα λειτουργήσει κανονικά από τη Δευτέρα. Για τα λίγα σχολικά κτήρια που παρουσιάζουν προβλήματα, έχει δοθεί εντολή στα συναρμόδια υπουργεία για την προσωρινή στέγαση των μαθητών.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ο έλεγχος προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και στις κατοικίες, τα μαγαζιά και τα δημόσια κτήρια. Συγκεκριμένα για τις κατοικίες είπε ότι σεόσες ζητήθηκε αυτοψία οι έλεγχοι προχωρούν πολύ γρήγορα και σε 48 ώρες έχουν ελεγθεί πάνω από 400 κτήρια.
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια κτήρια, 14 εξ αυτών κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα, ενώ στο οδικό δίκτυο, όπως ανέφερε, υπάρχουν «εύκολα προβλήματα», με εξαίρεση το δρόμο Ληξουρίου – Αργοστολίου. Συνολικά, όπως είπε, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των κτηρίων που έχουν προβλήματα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του σεισμού και επαίνεσε τους μηχανικούς του νησιού «έχουν θωρακίσει αποφασιστικά την Κεφαλονιά».

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε επίσης πως τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά και πως οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου είναι όλοι καλά και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
Τέλος, όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομία ανέφερε ότι «δεν έχει υποστεί κάποιο σοβαρό πλήγμα» και πως κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού θα μεταβεί στο νησί για τις απαραταίτητες ενέργειες.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως «το κράτος θα συνδράμει για να επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς, με ιδιαίτερη μέριμνα για τον όποιο σεισμοπαθή και για τις οποίες ευπαθείς ομάδες». «Δεν εφησυχάζουμε. Η κυβέρνηση είναι παρούσα, οι υπουργοί έχουν έρθει ,θα ξανάρθουν μέχρις ότου να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα», κατέληξε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By