Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Διαψεύσαμε τους επικριτές μας

Ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση και πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

samaras640-468_070314

Η δοκιμασία που πέρασε η χώρα βρίσκεται κοντά στο τέλος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

«Περάσαμε από πρωτοφανείς συμπληγάδες, προ δύο ετών πολλοί πίστευαν ότι η χώρα δεν θα απέφευγε την χρεοκοπία και θα έφευγε από την ευρωζώνη με όλες τις συνέπειες», ανέφερε στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Η εσωτερική αναστάτωση και η εξωτερική απομόνωση και οι εθνικοί κίνδυνοι ήταν μέσα στις συνέπειες μίας χρεοκοπίας. Κόντρα όμως σε αυτά που πολλοί πίστευαν και επιδίωκαν, διαψεύσαμε εκείνους που προέβλεπαν την αναπόφευκτη καταστροφή και καταφέραμε μία σειρά πράγματα: Καταφέραμε να εξαλείψουμε το πρωτογενές έλλειμμα και να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά πλεόνασμα. Εξαλείψαμε και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από ό,τι προβλέπανε και οι πιο αισιόδοξοι. Καταφέραμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει παγκοσμίως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και πετύχαμε να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Αυτές μας επιτρέπουνε να προχωρήσουμε. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, να ενισχύσουμε την θέση μας στην ΕΕ, την δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Σε μία εποχή που τα πάντα γύρω μας αποσταθεροποιούνται η Ελλάδα αναδεικνύεται σε προπύργιο σταθερότητας. Η αναδιάρθρωση που προχωρούμε δεν έχει τελειώσει, έχουμε πολλά να κάνουμε. Αν χαλαρώσουμε την προσπάθεια θα ξαναγυρίσουμε στο ίδιο τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε με μεγάλες θυσίες. Δεν πρόκειται να το δεχθώ, συνεχίζουμε. Ξέρω πόσο υπέφερε η ελληνική κοινωνία από την ανεργία, τους φόρους. Όμως τώρα βγαίνουμε οριστικά από την κρίση».

Σε «ποιους» θα πάει το πλεόνασμα

Εξειδικεύοντας τις προθέσεις και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το που και σε ποιες ομάδες θα κατευθυνθεί το μέρος του πλεονάσματος ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε ότι θα διανεμηθεί σε ένστολους με αποδοχές κάτω των 1.500 ευρώ, τονίζοντας παράλληλα πως θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9% (από το 44% θα μειωθούν στο 40%) γεγονός που θα επιφέρει, όπως είπε, μείωση του εργοδοτικού κόστους και αυτόματη αύξηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμη τόνισε πως θα επιστραφεί 1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών από το κράτος σε ιδιώτες, πέραν των 1,8 δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένο.

Η ανταγωνιστικότητα

«Οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα αποτελούν βασικό στόχο και επιδίωξη της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δοθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.

Η πολιτική μιζέρια των επικριτών

Αναφερόμενος στα σχόλια και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την ανακοίνωση της συμφωνίας με την τρόικα ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο «για άχαρο και θλιβερό ρόλο» όσων δεν βρήκαν τίποτα θετικό να πουν για να συμπληρώσει κορυφώνοντας την κριτική του λέγοντας ότι «διακρίνονται για την πολιτική τους μιζέρια και από εκεί που νόμιζαν ότι είναι κυρίαρχοι κατέληξαν κομπάρσοι και δεν είχαν ούτε ένα χαμόγελο αλλά ούτε και μια καλή κουβέντα για όσα πέτυχε η κυβέρνηση σήμερα».

«Είναι ντροπή για τους ίδιους και για τον πολιτικό μας πολιτισμό», είπε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας σε αυστηρό ύφος ότι η κυβέρνηση του είναι εγγυητής της σταθερότητας, της αποφασιστικότητας και της συνέπειας που θα αποδείξει ότι οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο».

Είμαστε κοντά στο τέλος

«Δεν μπορώ να πω ότι η μεγάλη δοκιμασία πέρασε και είμαστε στο τέλος της, αλλά σίγουρα είμαστε κοντά στο τέλος, περάσαμε τις πρωτοφανείς συμπληγάδες και διαψεύσαμε όσους δύο χρόνια πριν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα βρεθεί εκτός ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους Έλληνες επιχειρηματίες συμπλήρωσε ότι η χώρα τα κατάφερε και αυτό το παραδέχονται και οι χειρότεροι επικριτές της.

xatzidakis_papoulis600

Πηγή:www.capital.gr

 

By