Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: «Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, πρέπει και οι Ευρωπαίοι να κάνουν τη δική τους»

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομιλώντας με ξένους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθησή του και για την φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας

samaras600_080114

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε σήμερα σε μια συζήτηση με ξένους δημοσιογράφους ότι τα δύο τρίτα του πρωτογενούς πλεονάσματος του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα αξιοποιηθούν υπέρ «των πολιτών οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θα διατεθεί για την «εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε μιλώντας στους ξένους δημοσιογράφους τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ μιας νέας ελάφρυνσης χρέους: «αφού κάναμε τη δουλειά μας, πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δική τους», είπε αναφερόμενος στην δέσμευση της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να εξετάσουν την περαιτέρω λήψη μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που καταγραφόταν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2014 προβλέπει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (προ της εξυπηρέτησης του χρέους) 812 εκατ. ευρώ το 2013 και περίπου 3 δισεκ. ευρώ το 2014 λόγω των περικοπών και των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών σε όλα τα μέτωπα επεσήμανε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα «grosso modo 500 εκατ. ευρώ» το 2013, το 30% του οποίου θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο παραμένει στο 175% του ΑΕΠ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ μιας νέας ελάφρυνσης χρέους. «Αφού κάναμε τη δουλειά μας, πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δική τους» είπε αναφερόμενος στην δέσμευση της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να εξετάσουν την περαιτέρω λήψη μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που καταγραφόταν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2015

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος πώς τα φιλoευρωπαϊκά κόμμα και, δη, η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσουν στις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου. «Θα πάνε πολύ καλά όλες οι φίλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις. Και το κόμμα μου θα πάει πολύ καλά» σημείωσε, δείχνοντας ότι δεν τον επηρεάζουν οι τελευταίες αρνητικές δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ. Επανέλαβε επίσης, ότι μέχρι τις προεδρικές εκλογές το 2015 η κυβέρνηση δεν θα προκηρύξει εκλογές και υποδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, λόγω της μη συμφωνίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Εξτρεμιστική οργάνωση» η Χρυσή Αυγή

Ακόμη, στο στόχαστρό του βρέθηκε και η Χρυσή Αυγή, την οποία χαρακτήρισε «εξτρεμιστική οργάνωση». «Για να αντιμετωπίσεις τον εχθρό σου δεν πρέπει να γίνεις σαν αυτόν» είπε, υπερασπιζόμενος το έργο της Δικαιοσύνης που είναι-όπως ανέφερε-ανεξάρτητη και κάνει την δουλειά της, ενώ συμπλήρωσε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By