Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Να κάνουμε συνομιλίες για τις ΑΟΖ» (Βίντεο)

Τι είπε ο τούρκος Πρωθυπουργός για το «καυτό θέμα» – Τι απάντησε ο Σαμαράς

Με πρώτο πιάτο τις… ΑΟΖ, έληξε η κοινή συνέντευξη Τύπου Σαμαρά-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στις δηλώσεις του, στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που αποτελεί «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», όμως αναφέρθηκε κομψά στο θέμα, ο τούρκος ομόλογος του.

«Μπορούμε να κάνουμε κοινές συνομιλίες για το θέμα στηριζόμενοι στην αρχή μιας αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Μοιραστήκαμε με τον κ. Σαμαρά, ότι είναι αναγκαίο να γίνουν αυτά τα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε σε άκρως διπλωματική γλώσσα ο κ. Ερντογάν. Μια δήλωση ωστόσο που αρχικά… ξέφυγε από την διερμηνέα (!), με αποτέλεσμα οι έλληνες δημοσιογράφοι να την πληροφορηθούν από τους τούρκους συναδέλφους τους. Αυτή την ώρα ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι. Πάντως οι κ.κ. Σαμαράς και Ερντογάν, εμφανίστηκαν με χαμόγελα αισιοδοξίας για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

F04152335
hurriyet.com

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Α.Σαμαρά στην κοινή συνέντευξη των δύο πρωθυπουργών αμέσως μετά την συνάντηση τους κατά την οποία υπογράφτηκαν 25 συμφωνίες για θέματα οικονομικής κυρίως συνεργασίας. Ο Α.Σαμαράς υποστήριξε ότι παρόλο που «έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις» εφεξής ο στόχος είναι η ειρήνη και η ανάπτυξη.  Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θα είνα αρωγός στις προσπάθειες της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ε.Ε». Πάντως αρνήθηκε να τοποθετηθεί όταν ρωτήθηκε για το θέμα της ΑΟΖ αλλά και της θεολογικής σχολής της Χάλκης, θυμίζοντας απλά πως είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις.

Για συνεχή βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας έκανε λόγο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζοντας ώς τεκμήριο την υπογραφή των 25 διακρατικών συμφωνιών, ενώ αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

 

[space size=»30″]

 

 

 

By