Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαμαράς: Η ανεργία είναι ύπουλος αντίπαλος της κοινωνίας

«Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς συνολική πρόταση για την αντιμετώπιση της ανεργίας»

«Ύπουλο και σκληρό αντίπαλο της κοινωνίας, που υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας», χαρακτήρισε την ανεργία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μιλώντας στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας «χρειάζεται να αναλάβουμε δράση τώρα που μπαίνουμε στη διαδικασία της ανάκαμψης».

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι φέτος, για πρώτη φορά έπειτα από 23 τρίμηνα, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 770.000 θέσεις εργασίας (σε τομείς εκτός απ” την ενέργεια).

«Στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας τώρα που σταματάει η πτώση και ξεκινά η άνοδος», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα διάφορα προγράμματα που τρέχουν ήδη για την αντιμετώπιση της ανεργίας και έδωσε έμφαση στην πανευρωπαϊκή στρατηγική μείωσης της ανεργίας η οποία χαρακτηρίζεται από την στροφή στην πολιτική οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς του να επεξεργαστούν και να καταθέσουν συνολική πρόταση, και όχι μεμονωμένες εισηγήσεις, για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέχρι το επόμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης.

venizelos-maximou

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν επίσης η πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου για θεσμοθέτηση «ρήτρας απασχόλησης» σε επιχειρήσεις που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ προκειμένου να διατηρούνται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίες και να δημιουργηθούν νέες. Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος πρότεινε κάθε μέτρο που λαμβάνεται ή πριν κάθε νέο νόμο που προωθείται στη Βουλή προς ψήφιση να υπάρχει και μια έκθεση επιπτώσεων από την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την απασχόληση.

Στη σημασία της πρότασης Βενιζέλου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης. Όπως επισήμανε «η πρόταση για ρήτρα απασχόλησης παντού, στο φορολογικό σύστημα, στην  ανάπτυξη, σε κάθε πολιτική απόφαση, πρόγραμμα ή δράση, δίνει μια καινούρια διάσταση στη σύνδεση της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης ,στη σύνδεση της ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Εξειδικεύοντας την πρόταση ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε: «Στη νομοθεσία παραδείγματος χάριν, πριν από κάθε σημαντική κανονιστική απόφαση θα πρέπει να υπάρχει έκθεση για τις επιπτώσεις στην απασχόληση. Σύνδεση με την απασχόληση κάθε ενέργειας είτε αυτό είναι πολιτική, είτε είναι πρόγραμμα, είτε είναι δράση, είτε είναι νομοθεσία». Παράλληλα πρόσθεσε πως θα δίνονται «κίνητρα για φορολογική ελάφρυνση με κριτήριο τη συμβολή στην απασχόληση. Μοριοδότηση για την ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα,είτε του αναπτυξιακού νόμου, είτε του ΕΣΠΑ με βάση τις δημιουργούμενες θέσεις απασχόλησης».

Επιπρόσθετα κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής σύσκεψης αποφασίστηκε, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «να συσταθεί λευκό μητρώο επιχειρήσεων, δηλαδή όποια επιχείρηση δεν χρωστά εισφορές, δεν απολύει και σέβεται την εργατική νομοθεσία, θα απαλλάσσεται από ελέγχους ΣΕΠΕ και άλλες ταλαιπωρίες και πιθανόν ίσως αυτό συνδεθεί με μείωση εισφορών.

Την εκτίμηση ότι φέτος, λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος δημιουργήθηκαν 100.000 νέες θέσεις εργασίας, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο κ. Ανδρεάδης είπε ότι επεκτείνεται και θα εφαρμοστεί και τον Σεπτέμβριο το σύστημα με τα κουπόνια απασχόλησης (voucher) για άλλες 8500 θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

By