Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και δεν χρειάζεται νέο αναγκαστικό δάνειο

«Λίστα γάμου» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

© fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Η Ελλάδα «μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τα υπόλοιπα από τα χρήματα, που προβλέπονταν να πάρει από το τωρινό Μνημόνιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας παράλληλα ότι δεν απαιτείται νέο αναγκαστικό δάνειο για τις ανάγκες της οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι «κρατάμε τη χώρα σταθερή στο τέλος μια μεγάλης διαδρομής. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή για να διαπραγματευτεί το τέλος της εποχής των μνημονίων».

Κατά τον κύριο Σαμαρά υπάρχει ένα δίλημμα αυτή τη στιγμή είναι σταθερή έξοδος από τη κρίση ή απότομη επιστροφή σε μια κατάσταση «χειρότερη» από αυτή που αντιμετώπισε μέχρι στιγμής η χώρα.

«Από τη μία, η σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση, εξόδου που ήδη αρχίζει.. Κι από την άλλη, η απότομη επιστροφή σε κρίση, χειρότερη από αυτή που γνωρίσαμε και ήδη ξεπερνάμε. Ο λαός υπέφερε και υποφέρει, συχνά οργίστηκε, αλλά θέλει σταθερότητα, ομαλότητα και προοπτική. Ξέρει ότι ήμασταν στο πάτο και τώρα βγαίνουμε. Γι’ αυτό, άλλωστε και δεν ανταποκρίνεται πια στις εκκλήσεις για επαναστατική γυμναστική. Όλοι ξέρουν ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πρόγραμμα, δεν προτείνει τίποτε. Κι όλοι καταλαβαίνουν ότι οι ακατάσχετες υποσχέσεις για «παροχές» είναι κίβδηλες και επικίνδυνες. Τα πλήρωσε αυτά ο λαός πολύ ακριβά. Και πολύ πρόσφατα… Ενώ η σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη, θα δώσει πολύ περισσότερα στον καθένα και ασφάλεια σε όλους. Σίγουρα και χωρίς ψέματα και θεατρινισμούς…».

Στη συνέντευξη του υπογραμμίζεται ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει γρήγορα στην ανάπτυξη της απασχόλησης και σε φοροελαφρύνσεις που θα υπολοποιηθούν σταδιακά.

Επισημαίνει πως «για να πάμε καλά από δω και μπρός, για να αποτρέψουμε νέα υποτροπή της κρίσης, πρέπει να τελειώσουμε οριστικά με όσα μας οδήγησαν στην κρίση. Αν επιστρέψουμε ξανά σε ελλείμματα είμαστε χαμένοι! Αν αρχίσουν τα «δώστα όλα» και «λεφτά υπάρχουν» κι «όλα τζάμπα» και «πάρε κόσμε», τότε θα επιστρέψουμε σε χειρότερα: Νέα μνημόνια με ακόμα πιο σκληρούς όρους. Κι αυτό δεν το αντέχει ο κόσμος… Ο λαϊκισμός έκανε μεγάλο κακό στη χώρα. Αν τον αφήσουμε να κάνει κι άλλο κακό, τώρα που πάμε να ξεφύγουμε οριστικά, θα ξανακυλήσουμε πολύ χειρότερα από πριν».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα «ρίξει” και πάλι τη χώρα στις πολιτικές των μνημονίων, αλλά αυτή τη φορά με όρους αρκετά σκληρότερους.

«Aν υπάρχει κάτι που απειλεί να μας ρίξει πίσω στα μνημόνια, είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, που θα κοστίσουν τεράστια ποσά! Και αν ξαναπέσουμε στα ελλείμματα, δεν θα μας δανείσει κανείς χωρίς να μας βάλει πιο σκληρούς όρους. Αυτό μόλις το τελειώνουμε εμείς! Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε στο εξής. Εκεί θα οδηγηθούμε αν αρχίσουμε τα «όλα τζάμπα«… Αντίθετα, αν συνεχίσουμε την εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε και ανάπτυξη και απασχόληση και φορολογικές μειώσεις. Σταδιακά και σταθερά όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Χωρίς να κινδυνεύσουμε πάλι να πέσουμε σε ελλείμματα. Η αντιπολίτευση να μοιράσει τι; Δανεικά πάλι; Τότε θα ξανακυλήσουμε, μην έχετε καμία αμφιβολία. Για την παραμικρή ελάφρυνση χρειάζεται να υπολογίζουμε μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, πώς θα δοθεί και πότε, για να μην δημιουργήσει νέα ανάγκη δανεισμού. Αλλιώτικα, λέτε να ήταν τόσο εύκολο και να μην τον κάναμε;» λέει χαρακτηριστικά.

Αφήνει μάλιστα αιχμές για το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, ένα πρόγραμμα το οποίο το χαρακτηρίζει «λίστα γάμου», λέγοντας: «Το πρόγραμμά τους πριν προλάβουμε να το απαντήσουμε εμείς, το έκαναν «φύλλο και φτερό» οι δικοί τους. Απέδειξαν ότι δεν είναι πρόγραμμα είναι… «λίστα γάμου»: τι θέλετε παιδιά να σας πάρουμε δώρο! Οι ίδιοι οι δικοί τους απέδειξαν ότι τα έξοδα που κοστολόγησαν θα ήταν πολύ υψηλότερα στην πραγματικότητα, ενώ τα έσοδα που περιμένουν είναι …»ευσεβείς πόθοι«! Δεν θα βρουν τίποτε! Ποιος θα τους δανείσει; Και τι όρους θα τους θέσει;».

By