Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Προγραμματική Συμφωνία: σφραγίδα συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε στο The Paper τον οδικό χάρτη 43 σημείων για τους στόχους και τη λειτουργία της κυβέρνησης

samaras-venizelos800

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές και τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους για κρίσιμες περιόδους του παρελθόντος, συνεργάζονται στην παρούσα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έχοντας πλήρη αίσθηση της ιστορικής υποχρέωσης τους να διασφαλίσουν την σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ και την οριστική έξοδό της από την κρίση» τονίζεται στο πρώτο από τα 43 άρθρα(doc) της προγραμματικής συμφωνίας, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα, σηματοδοτώντας έναν νέο πολιτικό κύκλο για τη χώρα.

Επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2012

Η νέα σελίδα στη λειτουργία της κυβέρνησης έρχεται να επικαιροποιήσει την πρώτη συμφωνία Σαμαρά –Βενιζέλου, αυτή του Ιουλίου του 2012, ενώ με σαφήνεια δηλώνεται ότι «ορίζοντας διακυβέρνησης είναι πάντα η τετραετία».

Το προγραμματικό κείμενο ωστόσο των δύο  κυβερνητικών εταίρων τόσο στο σύνολό του «ή σε επί μέρους σημεία της είναι ανοικτή για συζήτηση με άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, πέρα από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την σημερινή κυβέρνηση», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για πιθανή διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Τώρα που η Ελλάδα, χάρις στις θυσίες των πολιτών της, παρουσιάζει ήδη διαρθρωτικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και πετυχαίνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και σε ονομαστικούς όρους, είναι απολύτως αναγκαίο να διαμορφωθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση γύρω από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη» τονίζεται στο Άρθρο 7, περιγράφοντας ότι «η προγραμματική συμφωνία που διέπει την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης είναι το πολιτικό πλαίσιο αυτού του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της έντονης φημολογίας για επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό παρουσιάζει και το Άρθρο 22, όπου αναφέρεται πως «η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος συνδέεται με την βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων και κυρίως με την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας ως προς την είσπραξη των εισφορών και την αναδιοργάνωση του τομέα».

Όπως έγραφε νωρίτερα το The Paper, η συνάντηση έγινε με βασικό άξονα τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και με στόχο την επισφράγιση της νέας προγραμματικής συμφωνίας.
Και οι δύο πλευρές δηλώνουν πως το «όχι σε νέα οριζόντια μέτρα» είναι «κόκκινη γραμμή», η οποία θα αποτυπωθεί και στη νέα προγραμματική συμφωνία. Η έξοδος από το μνημόνιο και η ελάφρυνση του χρέους είναι δύο ακόμη σημεία συμφωνίας, ώστε η κυβέρνηση να εμφανιστεί με κοινή γραμμή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Διαβάστε εδώ:  Το προγραμματικό πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας (αρχείο doc)

By