Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Μπορούμε να γίνουμε πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Επενδυτικές συμφωνίες σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα

samaras«Αξιοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη αλλά και η αρχή ενός εμπορικού δρόμου από και προς την Ευρώπη, από και προς την Άπω Ανατολή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κινέζο πρωθυπουργό, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός «μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας καθώς και παραγωγικής συζήτησης για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους λαούς μας, το οποίο θα ενισχύεται στο μέλλον».

Επίσης ανέφερε ότι οι δυο τους είχαν μία συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο ενώ  εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας τα τελευταία δύσκολα χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση.  Δεν παρέλειψε, δεν, να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας πως «η Ελλάδα ξεπερνά την ύφεση και επιστρέφει στις χρηματαγορές ενώ επανακτά την θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Σαμαράς και Λι  Κετσιάνγκ θα επισκεφθούν αύριο, Παρασκευή, τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. όπου δραστηριοποιείται η κινεζική Cosco, ενώ αναμένεται να μεταβούν και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα υπογραφούν συνολικά 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα. Μεταξύ αυτών τρεις που αφορούν τη χρηματοοικονομική βοήθεια της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, την προστασία της θάλασσας και την παροχή υπηρεσιών από τον κινεζικού νηογνώμονα «China Classification Society» σε πλοία που φέρουν την ελληνική σημαία.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη.

By