Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σαμαράς: «Πεδίο ανάπτυξης για την Ελλάδα το Ιόνιο»

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που παρέχει η θάλασσα στην Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός

samaras

Το πλάνο δράσης της ελληνικής προεδρίας για την ανάδειξη της θαλάσσιας περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου σε πεδίο στρατηγικής για την ανάπτυξη και την ασφάλεια παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου της ΕΕ που διεξάγεται στην Αθήνα για το θέμα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνεργασία για την Αδριατική και το Ιόνιο πρέπει να μετεξελιχθεί σε άξονα οικονομικής συνεργασίας της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως η ελληνική προεδρία έβαλε στην ατζέντα των θεμάτων το σύνολο των θαλασσίων πολιτικών, αναδεικνύοντας έτσι τη γεωστρατηγική σημασία της θάλασσας που, όπως είπε, υπήρξε η ατμομηχανή για την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη αναδείχθηκε από τη θάλασσα και κυριάρχησε στη θάλασσα και ήρθε η ώρα να την αντιμετωπίσει στρατηγικά» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως υπάρχουν ανεξερεύνητα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ευρωπαϊκή στρατηγική:

  • Ναυτιλία, ναυπηγική
  • Αξιοποίηση των ΑΟΖ
  • Ανάδειξη και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντας, της οικονομίας και της έρευνας
  • Ανάπτυξη του τουρισμού σε Αδριατική και Ιόνιο

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αξιοποίηση των ΑΟΖ μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία.

«Η θάλασσα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, είναι η συνεχής πρόκληση και ο αστείρευτος πλούτος» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως η στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο αποτελεί ήδη πεδίο συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

By