Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Σαμαράς: ομπρέλα προστασίας της πρώτης κατοικίας

Το σχέδιο που εκπόνησε η κυβέρνηση για πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια

spitia agora
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Άνοιγμα πλειστηριασμών για κατόχους ακινήτων που αδικαιολόγητα δεν πληρώνουν, κριτήρια κατανεμημένα σε δύο περιόδους (2004-2008 και 2008-2013), αλλά και ομπρέλα προστασίας για την πρώτη κατοικία περιλαμβάνει το σχέδιο που επιμελήθηκε προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός είχε επεξεργαστεί το σχέδιο νόμου πριν ακόμη προκύψουν οι αντιδράσεις των βουλευτών του κυβερνητικού σχηματισμού, με στόχο να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκληθεί με το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών και τη συζήτηση για άρση του περιορισμού.

«Δεν υπήρξε ποτέ σκέψη για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» λέει στα «Παραπολιτικά» υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις κατευθύνσεις που έδωσε ο κ. Σαμαράς, και προσθέτει: «Άλλωστε, ούτε τις τράπεζες συμφέρει να μαζεύουν ακίνητα ούτε τη χώρα εξυπηρετεί να προκληθεί-και μάλιστα με ευθύνη της κυβέρνησης- κάθετη πτώση τιμών, με τεράστιες ζημίες στην οικονομία, έχοντας και τον κόσμο έξω από τα σπίτια τους».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς περιλαμβάνει:

Α) Αναθεώρηση της προστασίας από τον πλειστηριασμό όσων ιδιοκτητών ακινήτων είναι αδικαιολόγητα ασυνεπείς προ κρίσης. Ειδικότερα, το 2004 και ο 2005 υπήρξαν ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν τις δόσεις του δανείου τους, με αποτέλεσμα μετά την πάροδο του συμβατικού χρονικού ορίου οι τράπεζες α ξεκινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι υποθέσεις αυτές τράβηξα μακριά, και στο τέλος, μετά από απόφαση τω δικαστηρίων, μπήκαν σε πρόγραμμα πλειστηριασμού ή ένα βήμα πριν βγουν στο σφυρί. Έφτασε όμως το 2008, και όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες ωφελήθηκαν από το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα συγκεκριμένα ακίνητα υπολογίζονται σε πάνω από 25.000 και γι’ αυτά, αφού προηγηθεί έλεγχος της οικονομικής κατάστασης των κατόχων, θα αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Β) Για τα «κόκκινα» δάνεια συνεπεία της οικονομικής κρίσης και της απώλειας εισοδημάτων, θα παρέχεται η δυνατότητα ευνοϊκών ρυθμίσεων, αφού πρώτα ελεγχθούν οι πραγματικές οικονομικές συνθήκες του δανειολήπτη. Με την νέα ρύθμιση, θα μπορεί να μειωθεί το επιτόκιο πέραν της επιμήκυνσης την οποία παρέχουν σήμερα οι τράπεζες.

ΠΗΓΗ: Εφ. «Παραπολιτικά»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By