Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σαμαράς: Προχωράμε στην αναγέννηση της ελληνικής πολιτείας

Τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο Σύνταγμα ανέλυσε ο πρωθυπουργός

samaras 2

 

Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση παρουσιάσεο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως είπε, για πρώτη φορά νοικοκυρεύουμε τη χώρα και τελειώνουμε με τα ελλείμματα, κατακτούμε την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή την ελευθερία που μας αξίζει.

Ο κ. Σαμαρά τόνισε πως για πρώτη φορά οραματιζόμαστε ένα αύριο χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος.

«Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος δεκατιών, ήδη ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας, κερδίσαμε τη δική μας χαμένη αυτοπεποίθηση» πρόσθεσε.

«Για πρώτη φορά μιλάμε για το αύριο χωρίς να φοβόμαστε ότι είναι κάτι το μάταιο το μακρινό», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «πετύχαμε τη μεγαλύτερη εξυγίανση που έγινε ποτέ. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών με πολύ κόπο. Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στόχος είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή ανήσυχη. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη του πολίτη να έχει ευκαιρίες και αξιοκρατία, «ένα κράτος έντιμο», όπως είπε.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, προέβαλε την ανάγκη του λαού για ένα «υγιές τραπεζικό σύστημα, που θα προσφέρει στήριξη και ασφάλεια για το αύριο της χώρας, που δεν θα ξαναπεράσει δύσκολα».

Σχετικά με τα επιτεύγματα της Ελλάδας έκανε λόγο για μια «χώρα πρότυπο από πλευράς ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης. Μιας χώρας με επιρροή πέραν της περιοχής της».

Υπό τον τίτλο «Προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση – μεταρρυθμίσεις», ο κ. Σαμαράς προτείνε, μεταξύ άλλων:

– την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενίσχυσης του ρόλου του,
– τη θέσπιση ασυμβίβαστου του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή,
– τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού,
– τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, αλλά και των βουλευτών Επικρατείας,
– την αλλαγή της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών,
– την κατάργηση του χρόνου παραγραφής τυχών ποινικών ευθυνών υπουργών,
– την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων, που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή,
– την καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

Παράλληλα, προτείνε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής, την αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, τη θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με πενταετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για «μεταρρυθμιστική κοσμογονία», συμπληρώνοντας ότι «απέναντι μας έχουμε τις δυνάμεις της αδράνειας, όσους προσπαθούν να μας κρατήσουν στο χθες. Όλους όσους νοσταλγούν όσα οι Έλληνες δεν θέλουν να θυμούνται». 

«Για αυτήν τη νέα Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνω πίσω δεν πρόκειται να συμβιβαστώ. Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα. Αυτή η Βουλή βάζει την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών» πρόσθεσε.

 

By