Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαμαράς: Στενή συνεργασία Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ για το σχεδιασμό του μέλλοντος

Στην καλύτερη συνεργασία των δύο πλέον κυβερνητικών εταίρων από εδώ και στο εξής, όχι μόνο για τα τρέχοντα, αλλά και για το σχεδιασμό του μέλλοντος, αναφέρθηκε πέντε φορές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΗ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΛέξεις-κλειδιά της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν επίσης οι μεταρρυθμίσεις, η σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετίας. Όρισε ως άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την επόμενη δόση, οι οποίες διεκόπησαν και επανέλαβε δύο φορές ότι: «Δεν υπάρχει χρόνος.»

Ο κ.Σαμαράς επισήμανε ότι σταθερότητα σημαίνει σταθερά βήματα για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και σταθερό προσανατολισμό στην Ευρώπη που αλλάζει. «Σταθερότητα σημαίνει και καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στα δύο κόμματα όχι μόνο στα τρέχοντα αλλά και σε βάθος χρόνου ώστε ομαλά και με τόλμη να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές. Όχι μόνο για να πιάσουμε τους στόχους προγράμματος αλλά και για να φέρουμε σε πέρας θεσμικές αλλαγές, που η χώρα έχει ανάγκη. Τις προωθούμε εμείς και τις πιστεύουμε εμείς δε μας τις επιβάλλει κανένας», πρόσθεσε, δίνοντας όχι μόνο το «μεταρρυθμιστικό και τολμηρό» στίγμα της νέας κυβέρνησης, αλλά και τροφή στα σενάρια περί της μορφής που ενδέχεται να λάβει στο μέλλον αυτή η συνεργασία.

«Ασφαλώς ο καθένας διατηρεί τις ιδέες του, αλλά αυτή τη στιγμή υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία του τόπου», τόνισε πάντως ο κ.Σαμαράς. «Μας ενώνει το συμφέρον της χώρας και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Όλα αυτά εκφράζονται στη σύνθεση της κυβέρνησης», είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι κοινή θέληση των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι: «Να στηριχθούμε απ’ όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας. Ακόμα κι αυτές που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνησή μας σήμερα, εφ’ όσον έχουν κι εκείνες στόχο να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο και να ενισχύσουμε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.»

«Πρέπει να φροντίσουμε όλοι ώστε να πιάσουμε το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος», διεμήνυσε στους υπουργούς ο κ.Σαμαράς και όρισε ως προτεραιότητες της κυβέρνησης:

« Άμεσα να φέρουμε την ανάκαμψη μία ώρα αρχύτερα. Καταπολέμηση της ανεργίας και επενδύσεις ώστε να αποφύγουμε νέα μέτρα. Να αναβαθμίσουμε τη χώρα γεωπολιτικά. Δεύτερον να διορθώσουμε αδικίες τελευταίων ετών και ιδιαίτερα για τα πιο ασθενή στρώματα. Να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια του πολίτη, γιατί ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει. Να ξεκινήσουμε μεγάλες θεσμικές αλλαγές, που θα κάνουν την Ελλάδα αγνώριστη.»

Ο κ.Σαμαράς προανήγγειλε ότι θα γίνει άμεσα η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και ο συντονισμός θα τεθεί σε στέρεες βάσεις.

«Κοινός μας τόπος είναι η στενή συνεργασία και ο καλύτερος σχεδιασμός. Κοινός μας αντίπαλος η στασιμότητα και η ακυβερνησία», επανέλαβε, δηλώνοντας πως Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ «μας ενώνουν τα μεγάλα, δεν θα αφήσουμε να μας διαιρέσουν τα μικρά και το παρελθόν.»

Επιτέθηκε εμμέσως στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Το δικό μας όνειρο για μία νέα Ελλάδα είναι εφικτό.  Κάποιοι ζουν στους εφιάλτες του χθες, δεν τους δίνουμε σημασία και προχωρούμε.»

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By