Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Σαμαράς: Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν κατάφερε να αποτρέψει η Αργεντινή

 «Σήμερα συναντήθηκα με ένα παλιό φίλο της Ελλάδας»

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Επιβεβαιώθηκαν για άλλη μία φορά οι πολύ θερμές σχέσεις που διατηρεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο κ. Γιούνκερ στήριξε την Ελλάδα και την παραμονή της στο ευρώ, αυτό δεν το ξεχνάμε» δήλωσε  ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «Σήμερα είχα την τιμή να συναντηθώ με τον έναν παλιό φίλο της Ελλάδας». «Φίλο» και «αδελφό» χαρακτήρισε στις δηλώσεις του και ο κ. Γιούνκερ τον Έλληνα πρωθυπουργό.

O πρωθυπουργός θέλοντας να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη συμβολική σημασία της επίσκεψης Γιούνκερ στην Ελλάδα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επισήμανε πως είναι ένα γεγονός «που έχει την αξία του» και υπενθύμισε πως γνωρίζει τον κ. Γιούνκερ από πολύ παλιά και ότι τον ξεχώρισε «για την πείρα του και κυρίως για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Εξάροντας την προσωπικότητα του κ. Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «όταν η κρίση έφτανε στο αποκορύφωμα της επέδειξε τρεις σπουδαίες ηγετικές αρετές: τόλμη, διορατικότητα και ικανότητα να ενώνει τις κρίσιμες εκείνες στιγμές. Στήριξε την Ελλάδα όταν πύκνωναν οι φωνές για την απομάκρυνση μας. Τώρα που η κρίση έχει ξεπεραστεί του το αναγνωρίσουν οι πάντες».

«Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της, συζητήσαμε για τη νέα εποχή που μπαίνει η Ελλάδα. Για το πώς θα σταθεροποιήσουμε αυτά που πετύχαμε. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε με τόσες θυσίες. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας για πάντα τα ελλείμματα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, ενώπιον του νέου προέδρου της Κομισιόν, ο Πρωθυπουργός και επικαλούμενος την χρεοκοπία της Αργεντινής άφησε έμμεσες αλλά σαφέστατες αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ουδείς χαίρεται με όσα αντιμετωπίζει ο λαός της Αργεντινής» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, όπως διευκρίνισε χρειάζεται να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα:

«Στην Ελλάδα αποφύγαμε ακριβώς αυτά που δεν κατάφερε να αποτρέψει η Αργεντινή. Και αυτό την ώρα που κάποιοι μας εισηγούνταν να ακολουθήσουμε την άτακτη χρεοκοπία», τόνισε με νόημα  ο Πρωθυπουργός.

«Όσον αφορά την Ελλάδα και την Αργεντινή δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός, αλλά αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή», επεσήμανε, από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ.

Υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκε ως υποψήφιος ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι: «Η πολιτική της Ευρώπης οφείλει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τους αριθμούς αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο κ. Γιούνκερ εκφράζει τις δικές μας αγωνίες και πολλές από τις χώρες του Νότου για την ανάπτυξη που πρέπει να είναι προτεραιότητα  θέσεις εργασίας, μετανάστευση, ενίσχυση κοινού ρόλου Ευρώπης, πάταξη της γραφειοκρατία και ενίσχυση κοινής αγοράς.»

Ο νέος Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι όσο ήταν πρόεδρος του Eurogroup, στην χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης, αγωνίστηκε σαν «λιοντάρι»για δύο πράγματα: Αφενός να πείσει τους έλληνες αξιωματούχους να αλλάξουν πορεία και να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να πείσει τους υπόλοιπους εταίρους ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην β” εθνική» συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ δανειζόμενος μια φράση του Ζισκάρ ντ” Εστέν.

Η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι από τους Έλληνες, επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με την συζήτηση για το ελληνικό χρέος που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, ο κ. Γιούνκερ είπε πως δεν υποστηρίζει το ενδεχόμενο ενός κουρέματος. «Αναφορικά με την Ελλάδα, η ερώτηση που μού απευθύνατε δεν περιλαμβάνεται στις σκέψεις μου» είπε.

Σε ερώτηση αν αυτό είναι βιώσιμο απάντησε πως δεν θα εξετάσει το θέμα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην κατ” ιδίαν συνάντηση, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν μπορεί να αποκαλύψει ποιο θα είναι, ενώ στην συνέχεια είπε: «Δεν θα απογοητευτείτε».

By