Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σαμαράς, Στουρνάρας και Προβόπουλος «καρφώνουν» τον Τόμσεν

Τα «παράπονα» της Αθήνας για τη στάση των ελεγκτών κατά την διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού Προγράμματος θα σταλούν στην ΕΕ

stournaras-provopoulosΕρωτηματολόγιο έχει λάβει από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η πολιτική ηγεσία της χώρας, το οποίο καλούνται να απαντήσουν, κυρίως,  ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος και αφορά τα «παράπονα» της Αθήνας για τη στάση των ελεγκτών κατά την διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού Προγράμματος.

Χθες το μεσημέρι το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβαν το σχετικό ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα επιτελεία των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα αναμένεται να συντονισθούν για την χορήγηση των απαντήσεων αυτές αναμένεται να δοθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το πόρισμα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας στις χώρες που τελούν σε προγράμματα στήριξης θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις 17 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συστήσει ειδική επιτροπή για να αξιολογήσει την τρόικα, διερευνώντας λάθη, παραλείψεις, ευθύνες. Θα είναι η πρώτη φορά που αξιολογούνται δημοσίως οι ίδιοι οι «αξιολογητές». Η σχετική πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά βρίσκει πλέον υποστηρικτές και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Ο Φρανκ Ένγκελ, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το Λουξεμβούργο, ελληνομαθής και γνώστης της Ελλάδας, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στην Αθήνα και, για παράδειγμα, ένας πρώην υπουργός μου έλεγε ότι όταν ήρθαν από την τρόικα να ελέγξουν το υπουργείο του, υπήρχαν γενικοί διευθυντές της Κομισιόν που δεν γνώριζαν καν τη νομική βάση της διαδικασίας. Νομίζω ότι πρέπει να τα εξετάσουμε αυτά τα θέματα. Από κει και πέρα βλέπουμε ότι από την αρχή της αποστολής της η τρόικα έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη και αυτό επίσης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε» δηλώνει ο Ένγκελ στην Deutsche Welle.

Ιδιαίτερη θέρμη στην αυστηρή αξιολόγηση της τρόικας δείχνει ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο, Χάνες Σβόμποντα. Η στήριξή του είχε εκφραστεί παράλληλα με τις προσδοκίες για αλλαγή γραμμής στο Βερολίνο μετά τις γερμανικές εκλογές και υπό την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν στον «μεγάλο συνασπισμό» υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Ε.Σ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By