Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σαμαράς – Τσίπρας …ανεβαίνουν στα τρακτέρ

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά, υπό το φως της χθεσινής αποτυχημένης συνάντησης Στουρνάρα – αγροτών. Τις άμεσες παροχές προς τους αγρότες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

[space size=»30″]

vouliΠρόκειται για την πρώτη αντιπαράθεση Σαμαρά – Τσίπρα μέσα στο 2013 (η προηγούμενη ήταν πριν από. 4 μήνες κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού) και οι δύο πλευρές έχουν διαμορφώσει την στρατηγική τους, η οποία έχει 2 όψεις.

Αντώνης Σαμαράς: Χωρίς μεταρρύθμιση στο αγροτικό, δεν βγαίνουμε από την κρίση

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, στη δευτερολογία του.  «Δεν μασάμε από απειλές κύριε Τσίπρα. Όταν μιλάτε για πειρατές προσέξτε γιατί νομιμοποιείται αυτούς που βάζουν φωτιές», είπε χαρακτηριστικά. «Νομίζεται ότι πετύχαμε έγινε χωρίς διαπραγμάτευση; Οι δανειστές άλλαξαν τους όρους όπως δεν έχει γίνει πουθενά; Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση χωρίς αξιόπιστο Πρωθυπουργό, χωρίς αξιόπιστη κυβέρνηση», τόνισε.

Η αγροτική μεταρρύθμιση είναι καθοριστική για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Βουλή ανοίγοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό.

«Το έλλειμμα θα το μειώσουμε, το χρέος θα το τιθασεύσουμε, αλλά από την κρίση δεν βγαίνουμεαν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς. Για την ανακούφιση των αγροτών ανέφερε ρύθμιση για το συνταξιοδοτικό τους και το νυχτερινό ρεύμα, ενώ εντός της τετραετίας, όπως είπε, θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα για τη μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από το Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στο « δεν μασάμε από απειλές» τόνισε ότι συμπεριφέρεται όχι ως Πρωθυπουργός, αλλά ψευτόμαγκας, σαν να βρισκόμαστε σε καφενείο […] Δεν αμφισβήτησα πόσες ώρες εργάζεστε αλλά σε ποια κατεύθυνση εργάζεστε».
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Έκανε λόγο για κατάρρευση του αγροτικού κόσμου, η οποία ήταν επιλογή από τις εποχές της ευημερίας.

Όπως τόνισε στον ΣΥΡΙΖΑ «θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε ξένους επενδυτές όχι πειρατές». Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έδιωξε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι επενδύσεις μένουν σε συρτάρι γιατί δεν παίρνουν άδεια: «κολλητοί και διαπλεκόμενοι διώχνουν τις επενδύσεις».

Οι περισσότεροι δεν ανέμεναν να δουν τις θέσεις των δύο για την αγροτική ανάπτυξη, αλλά την τακτική και την οξύτητα της αντιπαράθεσης. Ουσιαστικά είναι η πρώτη «εμφάνιση» του «νέου δικομματισμού» (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) για το 2013. Φαίνεται ότι το διακύβευμα της συζήτησης είναι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, οι οποίοι κυρίως ζουν στον αστικό ιστό και δεν είναι αγρότες.

Βενιζέλος προς Τσίπρα: Δεν σέβεστε τους αγρότες! 

“Εντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε – με την ομιλία του στην Βουλή – ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορώντας τον μάλιστα  για παροχή πολιτικής στήριξης σε ενέργειες όπως αυτή στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Καταλόγισε στον Α.Τσίπρα έλλειψη σεβασμού προς τους αγρότες αφού – όπως είπε – αφιέρωσε σε αυτούς ένα πολύ μικρό μέρος 2,5 λεπτών στην ομιλία του. Τον κατηγόρησε ότι «χρησιμοποίησε σαν άλλοθι τον Ελληνα αγρότη, την αγωνία του και τις κινητοποιήσεις του για να έρθει στη Βουλη και να επαναλάβει την αντιμνημονιακή ρητορική του» προσθέτοντας οτι  «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αμαρτία από την αλαζονεία ενός κόμματος που υποτίθεται πως είναι αριστερό». Επίσης έκανε λόγο για υποσχέσεις προς τους αγρότες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ο Ε.Βενιζέλος σημείωσε επίσης – αναφερόμενος πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ- πως «η δική σας επιλογή, θα οδηγούσε όχι σε ύφεση αλλά σε ακύρωση της οικονομίας, σε μια ζούγκλα».Υποστήριξε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στην ανάπτυξη αναφέροντας χαρακτηριστικά:  «Πείτε μου μια επένδυση που έχετε στηρίξει, έστω μια τουριστική. Δεν υπήρχε καμία επένδυση που να ξέρω και δεν έχει υπονομεύσει το κόμμα σας».

Καμμένος: Πρασπαθούν να διαλύσουν τη μεσαία τάξη

Για προσπάθεια να διαλυθεί η πρωτογενής παραγωγή και μεσαία τάξη έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων  Ελλήνων, Πάνος Καμμένος κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα αγροτικά θέματα.

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, ο οποίος απουσίαζε από την αίθουσα όταν ανέβηκε στο βήμα. Επιτέθηκε και στην τρόικα και τους δανειστές, υπογραμμίζοντας ότι στόχος τους είναι να σταματήσει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή.

Φ.Κουβέλης: Πραγματικά τα προβλήματα των αγροτών αλλά υπάρχει …στενότητα!

Δικαιολόγησε τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης ο Φώτης Κουβέλης, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  «οι κινητοποιήσεις  γίνονται στο έδαφος πραγματικών προβλημάτων. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ειδική.  Η δημοσιονομική στενότητα δημιουργεί περιορισμούς, που βεβαίως πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με σταδιακές αλλαγές». Επισήμανε παράλληλα ότι » οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

[space size=»30″]
LIVE η συνεδρίαση

Ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να εμφανιστεί ως η ήρεμη δύναμη, εμπεδώνοντας ένα κλίμα ασφάλειας και βεβαιότητας προς την εξουσία. Ωστόσο είναι έτοιμος για σκληρή αντιπαράθεση εφόσον προκληθεί. Αρχικά θα δώσει έμφαση στο ρόλο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο στις σημειώσεις του θα έχει την αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, όπως και την, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «ακροδεξιά στροφή» της ΝΔ, η οποία (εκτιμούν ότι) δεν μπορεί να εκφράσει το σύνολο της συντηρητικής παράταξης.[space size=»30″]
By