Τα αγκάθια και τα πλεονεκτήματα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό
«Την ώρα που το δράμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης επιστρέφει στη χώρα από όπου ξεκίνησε, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, περνά στην επίθεση, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη θέση του», αναφέρει δημοσίευμα του Βloomberg.
Mετά την πάταξη του «εθνικιστικού κόμματος» που συνδέεται με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη στιγμή που στην Ευρώπη οι δημοσιονομικές περικοπές ξεπερνούν τους στόχους που είχαν τεθεί, ο κ. Σαμαράς επιδιώκει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, πέραν των 240 δισ. που έχουν ήδη διατεθεί. Σήμερα στο Eurogroup στο Λουξεβούργο θα φανεί με ποιο τρόπο θα συνδράμει η Ευρώπη στη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού.
Όπως σημειώνεται, με βυθισμένη την ελληνική οικονομία στο έκτο έτος ύφεσης και τα επίπεδα της ανεργίας περίπου στο 28%, ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται προς ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή εξαρτάται από πέντε έδρες.
«Μετά τη διάθεση 496 δισ. ευρώ σε πέντε κράτη, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συνεχίζουν ακόμη να ασχολούνται με τη χώρα από την οποία ξεκίνησε η απειλή διάλυσης του κοινού νομίσματος» σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει νέα χρηματοδότηση, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2014, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αρχίζουν να απεξαρτώνται από τα προγράμματα διάσωσης.
Τα πλεονεκτήματα Σαμαρά
Τέλος, αναφέρεται ότι τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο κ. Σαμαράς έναντι των προκατόχων του στην Πρωθυπουργία της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι ότι αναμένεται φέτος πρωτογενές πλεόνασμα ένα έτος νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ενώ προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, το 2014, για πρώτη φορά μετά το 2007. Επίσης, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έχουν μειωθεί κάτω από το 9 τοις εκατό από περίπου 18 τοις εκατό πριν από ένα χρόνο.
Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας είναι σημαντική, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών είχαν δεσμευθεί πέρυσι τον Νοέμβριο για τη λήψη νέων μέτρων και βοήθειας, εάν η χώρα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, όπως επισημαίνεται, προσθέτοντας ότι η αντιπαράθεση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο των ευρωεκλογών και όταν η Ελλάδα θα διαθέτει την Προεδρία της ΕΕ. Και οι δύο περιπτώσεις αυξάνουν το πολιτικό διακύβευμα για τον κ. Σαμαρά, το κόμμα του οποίου παλεύει στήθος με στήθος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.