Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σβόμποντα: Άλλο η τρόικα και άλλο η τρομοκρατία

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη

svobonta-boutaris

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος, σχετικά με την ένταση των τρομοκρατικών φαινομένων που επικρατούν στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημείωσε ότι ως υπάρχει ανησυχία και τόνισε ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος πρέπει να στείλει στην Ευρώπη ένα σαφές μήνυμα: «Άλλο να είναι κάποιος εναντίον της Τρόικας και άλλο οι βόμβες και η τρομοκρατία». Πρόσθεσε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αντιτίθενται στον εξτρεμισμό και απορρίπτουν οποιαδήποτε μορφή βίας και τρομοκρατίας, είτε από την αριστερά, είτε από τη δεξιά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σβόμποντα, τόνισε ότι η τριμερής των δανειστών θα πρέπει να φύγει από την Ελλάδα, και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν, να το «τρέξει» μόνη της η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς ποιο θα είναι το αντίκρισμα για τον ελληνικό λαό, που έκανε τεράστιες θυσίες, αν η έρευνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου δείξει ότι υπήρξαν λάθη από την τρόικα ο κ. Σβόμποντα τόνισε ότι έγιναν «περιττές θυσίες», αλλά όπως είπε, «δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω». Σημείωσε ωστόσο ότι «μπορούμε  τώρα να στραφούμε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία επενδύσεων και θέσεων εργασίας».

Σχολίασε μάλιστα, και τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, ότι γίνεται διαπραγμάτευση της τρόικας με τις ελληνικές αρχές και υπάρχει συμφωνία στα μέτρα που επιβάλλονται, λέγοντας ότι «ίσως γίνεται κάποια διαπραγμάτευση», αλλά «όταν έχεις το πιστόλι στο κεφάλι τους, τι θα κάνουν, θα συμφωνήσουν».

Για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, ο κ. Σβόμποντα επεσήμανε πως έγιναν ποσοτικές μεταρρυθμίσεις και τώρα πρέπει να γίνουν και ποιοτικές, με έμφαση στις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στη δημόσια διοίκηση.

Σε ό,τι αφορά στη φορολογία είπε ότι πρέπει να στραφεί περισσότερο στους πιο πλούσιους και να υπάρξει ελάφρυνση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στους άμεσους στόχους πρέπει να είναι η εξεύρεση κονδυλίων (να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι) και να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών υπογράμμισε ότι η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. είναι μια ευκαιρία να βελτιώσει η Ελλάδα την εικόνα της στο εξωτερικό και να προσελκύσει επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι το ενδιαφέρον του κ. Σβόμποντα για την Ελλάδα είναι πραγματικό και αυτό δείχνουν και οι συχνές επισκέψεις του στη χώρα μας. Στη συνάντηση που είχαν συζήτησαν για την ανάγκη να προωθηθούν και προγράμματα ανάπτυξης στην Ελλάδα παράλληλα με την εφαρμογή του Μνημονίου. Ο ίδιος δήλωσε ότι προσβλέπει στους σοσιαλδημοκράτες για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By