Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ Ινστιτούτο του ΛΑΟΣ

 Σε εξέλιξη η έρευνα για το «Ίων Δραγούμης», σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

«Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας διενεργεί σχετική έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», επισημαίνει σε έγγραφη απάντησή του προς τη βουλευτή των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη  για τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών σε πολιτικό κόμμα ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, χωρίς να κατονομάζει το κόμμα στο οποίο αναφέρεται.

Το γεγονός ωστόσο, ότι η βουλευτής στην ερώτηση της αναφερόταν στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη και τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί δημόσια για το Ινστιτούτο «Ίων Δραγούμης» που δημιουργήθηκε από τον ΛΑΟΣ, σύμφωνα με τις οποίες γινόταν λόγος για μη απόδοση στο Ινστιτούτο εκταμιευθέντων πόρων του 2012, τους οποίους εισέπραξε ο ΛΑΟΣ, πιθανολογείται ότι ο Γ. Μαυραγάνης  αναφέρεται σε αυτό.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης  στον οποίο επίσης απευθυνόταν η ερώτηση, αναφέρει ότι ο ΛΑΟΣ για το οικονομικό έτος 2012 ήταν δικαιούχο να λάβει την αναλογούσα ετήσια τακτική χρηματοδότηση και τη χρηματοδότηση για οικονομικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνει πάντως, ότι με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, «ο οικονομικός- λογιστικός έλεγχος των πολιτικών κομμάτων δεν αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών», αλλά η Επιτροπή της Βουλής είναι αρμόδια για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, καθώς και για τον έλεγχο της τήρησης των πάσης φύσεως υποχρεώσεων που απορρέουν από το νόμο.

Σε ότι αφορά στην τακτική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα, ο Γ. Μιχελάκης  αναφέρει ότι με βάση τον νόμο, δόθηκε το 2012 σε τρεις τριμηνιαίες κατανομές ποσό συνολικού ύψους 23.160.000 ευρώ, εκ των οποίων 1.868.244,78 ευρώ που αντιστοιχούσε στον ΛΑΟΣ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By