Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα «απόνερα» της Βιοχάλκο

Πόσο εύκολη είναι η εισαγωγή των μετοχών στο Euronext – Έντονες αντιρήσεις φέρεται να εκφραζει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς

Του Αντώνη Τάντουλου

euronextA«Απόνερα» που σκάνε ακόμη και στα άδυτα του ΣΕΒ προκαλεί ήδη η απόφαση του Ομίλου Βιοχάλκο να μεταφέρει την έδρα του στο Βέλγιο, όπως το αυτό συμβαίνει και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεδομένου ότι ο σχεδιασμός της εταιρείας δεν προβλέπει την υποβολή δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας, ή αλλιώς τους Έλληνες μικρομετόχους.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ξεκινώντας από την θεσμική παράμετρο-δηλαδή τον ΣΕΒ-αυτό που καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας τις επίσημες ανακοινώσεις αλλά και αποκωδικοποιώντας το παρασκήνιο, είναι πως ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων είναι ένα ακόμα «καζάνι που βράζει».

Και τούτο διότι η μεν πλευρά της Βιοχάλκο παρουσιάζεται δυσαρεστημένη και με τις συλλογικές κινήσεις γενικότερα, αλλά και συγκεκριμένα όσων αφορά τις πιέσεις για την μείωση του κόστους ενέργειας.

Και από την άλλη υπάρχουν διαρροές από τις τάξεις του ΣΕΒ που αφήνουν αιχμές μέχρι και για τον ρόλο της Τρόικα, που κατηγορείται ότι δημιουργεί συνεχώς προσχώματα, ή στην καλύτερη περίπτωση δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελληνικής βιομηχανίας.

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση προσπαθεί μεν να υποβιβάσει το θέμα, όμως αποτελεί κοινό μυστικό πέριξ της πλατείας Συντάγματος πως εντονότατος προβληματισμός επικρατεί και στο οικονομικό επιτελείο και στο Μαξίμου. Όπως επικρατεί και απογοήτευση δεδομένου πως δεν είναι και λίγο να δέχεσαι την πιο κρίσιμη στιγμή τέτοιου είδους μομφή από τον μεγαλύτερο βιομηχανικό όμιλο.

Την ίδια στιγμή δε η χρηματιστηριακή πιάτσα της Αθήνας βοά και υποστηρίζει-και μάλιστα με αρκετή δόση ειρωνείας-πως για μια ακόμη φορά καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των μικροεπενδυτών, μια και η Βιοχάλκο ούτε φυσικά τους ρώτησε πριν προχωρήσει, ούτε σκοπεύει να ακολουθήσει την πεπατημένη και να καταθέσει δημόσια πρόταση για την απόσυρση των μετοχών της από το ΧΑ πριν χτυπήσει την πόρτα του Euronext, ή αλλιώς του Βέλγικου χρηματιστήριου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την χρηματιστηριακή νομοθεσία από την ώρα που οι νέες μετοχές της Viohalco SA που εδρεύει στις Βρυξέλες δεν είναι εισηγμένες σε κάποια αγορά, τίθεται αυτομάτως θέμα συμφερόντων από την πλευρά των υπολοίπων μετόχων πλην των βασικών (μεγαλομέτοχοι), που θα αναγκαστούν να περιμένουν την εισαγωγή της Viohalco SA στο εκεί χρηματιστήριο, με ότι αυτό σημαίνει.

Συν του ότι βάση μιας νομικής προσέγγισης μια εταιρεία μπορεί μεν να λάβει ανάλογη απόφαση, από την ώρα ωστόσο που έχει συμφωνήσει το 95% των μετόχων, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση φυσικά δεν ισχύει.

Πάντως, όλες οι παραπάνω επιπλοκές μπορεί να αποδειχτεί τελικά πως αποτελούν τα μικρότερα από τα ουκ ολίγα προβλήματα που θα κληθεί να αντικρούσει η Βιοχάλκο κατά το ταξίδι της «μετανάστευσης».

Μάλιστα έμπειροι χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν πως το εγχείρημα εισαγωγής στο Euronext ενδέχεται να μην είναι μια τυπική διαδικασία όπως αφήνεται να εννοηθεί  από την επίσημη ανακοίνωση της Βιοχάλκο.

Γιατί πολύ απλά ο όμιλος έκτος του ότι κρατά την παραγωγική του δραστηριότητα στην Ελλάδα, διαθέτει ούτε λίγο ούτε πολύ 87 θυγατρικές εταιρείες, οι 6 εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και άρα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν (όπως και οι υπόλοιπες)  τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα.

Ένας τέτοιου είδους «κυκεώνας» συμμετοχών όχι μόνο δεν αρέσει για ευνόητους λόγους στους διεθνείς διαχειριστές, άλλα κυρίως στις ίδιες τις χρηματιστηριακές αρχές με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανό η Βιοχάλκο να κληθεί να προβεί σε μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση και συγκέντρωση των συνδεδεμένων εταιρειών της, πριν λάβει το πράσινο  φως για την εισαγωγή στο Βέλγιο.

Διαδικασίας που μόνο απλή υπόθεση δεν είναι και σίγουρα θα απαιτήσει ένα εύλογο χρονικέ διάστημα ολίγων… ή περισσότερων μηνών για να ολοκληρωθεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By