Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σεγκούρο: Έχουμε «ανυπέρβλητες διαφορές» με την κυβέρνηση του Κοέλιο

Ο σοσιαλιστής ηγέτης έχει επανειλημμένα καταγγείλει την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης , που καταπνίγει σύμφωνα με τον ίδιο, την ανάπτυξη

Portugal's Prime Minister Pedro Passos Coelho delivers a news conference during the summit of the Community of Latin American, Caribbean States and European Union in Santiago

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος της Πορτογαλίας (PS) Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι υπάρχουν « ανυπέρβλητες διαφορές» με την κυβέρνηση στη δημοσιονομική στρατηγική, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο για το στρατηγικό σχέδιο εξόδου της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσης.

«Υπάρχει ανυπέρβλητη διαφορά μεταξύ του PS και της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημοσιονομική στρατηγική», είπε ο Σεγκούρο μετά από την τρίωρη συνάντηση που είχε με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο. «Η χώρα πρέπει να ισοσκελίσει τα δημόσια οικονομικά της» είπε ο Σεγκούρο σημειώνοντας ότι υπήρξε «ευρεία συναίνεση» για το θέμα αυτό. «Αλλά ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, η στρατηγική για την επίτευξη της ισορροπίας των δημόσιων οικονομικών μας είναι διαφορετικός», πρόσθεσε.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης έχει επανειλημμένα καταγγείλει την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης , που καταπνίγει σύμφωνα με τον ίδιο, την ανάπτυξη. Ο Σεγκούρο συμφώνησε την Κυριακή να δεχτεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού ώστε να παραστεί σε συνεδρίαση για να καθοριστεί το στρατηγικό σχέδιο εξόδου της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι εκπληρώνει το« θεσμικό καθήκον του» .

Η τρόικα των πιστωτών της Πορτογαλίας ( ΕΕ – ΔΝΤ-ΕΚΤ ) έχει επανειλημμένα ζητήσει » ευρεία συναίνεση » των πολιτικών κομμάτων γύρω από τη δημοσιονομική πειθαρχία και πέραν της θητείας της σημερινής κεντροδεξιάς κυβέρνησης , η οποία λήγει το 2015. Η Πορτογαλία οφείλει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4 % του ΑΕΠ εφέτος , αφού κατάφερε να παραμείνει κάτω από το στόχο του 5,5% για το 2013.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο μεταβαίνει στο Βερολίνο την Τρίτη για να συζητήσουν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Μετά από όλες τις θυσίες που επέβαλαν στους πορτογάλους είναι καθήκον της κυβέρνησης να επιτύχει την επιστροφή στις αγορές χωρίς καμία στήριξη », είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο.

By