Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου μαγειρεύει ελληνικά

Ένα ξεχωριστό πιάτο, με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο, από τον σεφ Βασίλη Λεωνίδου για το ThePaper.

chefleonidouO Βασίλης Λεωνίδου, επαγγελματίας σεφ, με πιστοποιημένη εξειδίκευση στο ελαιόλαδο μαγειρεύει πρωτότυπα πιάτα, ειδικά για το ThePaper. Είναι λάτρης και οπαδός της ελληνικής- κρητικής, δημιουργικής κουζίνας και του κινήματος slow food.

Τους τελευταίους μήνες ζει και εργάζεται στο Ρέθυμνο Κρήτης, σε μια ξενοδοχειακή μονάδα με πλούσια ιστορία και εκπληκτική ομορφιά. Στο ξενοδοχείο στεγάζεται ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Κρήτης λειτουργώντας πλέον ως μουσείο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

«Από την αρχή της ενασχόληση μου μου με την μαγειρική, το ελαιόλαδο αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα μου, εργαλεία δουλειάς. Παρ” όλο που δεν είχα ποτέ στην κατοχή μου ούτε ένα ελαιόδεντρο, η αγάπη μου γι’αυτόν το καρπό είναι μεγάλη. Προσπαθούσα να δοκιμάζω και να επιλέγω το καλύτερο δυνατό προϊόν κάθε φορά, με κριτήριο τις λιγοστές, έως τότε, γνώσεις μου και την γεύση μου. Η συνεργασία μου, με έναν φίλο πλέον, Έλληνα γευσιγνώστη του εξωτερικού με μύησε στην γνώση και την φιλοσοφία του ελαιολάδου. Ο ίδιος προσπαθεί για την μετάδοση των ελληνικών ελαιολάδων στο εξωτερικό», τονίζει στο ThePaper.

chefleonidou (2)

Παράλληλα, προσθέτει ότι «στην πρώτη μας συνάντηση αντιλήφθηκε το πάθος μου γι” αυτό το προϊόν και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Δημιουργήσαμε μαζί την πρώτη μπάρα ελαιολάδων στην Ελλάδα, στο εστιατόριο που βρισκόμουν τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο Αγρίνιο. Η μπάρα απαριθμούσε περισσότερα από σαράντα premium
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει, «ο παραγωγός είναι σε θέση να εκθέσει το προϊόν του στο χώρο του εστιατορίου προς γευσιγνωσία, αποκτώντας έτσι μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης της επιχείρησης του. Όλο αυτό γίνεται κυρίαρχα για την μετάδοση του καλού ελληνικού ελαιολάδου».ελαιόλαδα ελληνικής αλλά και ξένης καταγωγής. Ο πελάτης είχε την ευκαιρία να γευτεί και να συνοδεύσει το φαγητό του, αφιλοκερδώς με ελαιόλαδο της αρεσκείας του αλλά και να μοιραστεί μαζί μου τις εντυπώσεις του γύρω απο αυτήν την εμπειρία. Συνεχίζοντας με την ίδια φιλοσοφία συλλέγω έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κατηγορίας premium, ελαιόλαδα δηλαδή με πραγματικά υψηλές πολυφενόλες και χαμηλές οξύτητες και δημιουργώ ακόμη μια μπάρα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου όπου εργάζομαι. Δίνεται μ” αυτόν τον τρόπο η ευκαιρία στον κάθε επισκέπτη-τουρίστα εδώ, να γνωρίσει το ελαιόλαδο και κυρίως το ελληνικό και να εκτιμήσει τα οφέλη του, μετέπειτα να το αναζητήσει στις διεθνείς αγορές».

Κλείνοντας, ο Βασίλης Λεωνίδου αναφέρει ότι «πως το ελαιόλαδο αποτελεί την βάση της μεσογειακής διατροφής αλλά επίσης συγκαταλέγεται και στα προϊόντα σημαντικού οικονομικού εισοδήματος για την χώρα. Μοναδικές  παλιές ποικιλίες, όπως η αδραμυτινή, η θασύτικη, η κουτσουρελιά και το μανάκι κ.α έχουν βοηθήσει πλέον την χώρα μας να βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις εξαγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, με την Ιταλία και την Ισπανία να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες, η Ελλάδα όμως το πιο ποιοτικό. Μια θέση για την οποία οι Έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να παλέψουν σκληρά για να κρατήσουν στα ίδια επίπεδα η και να αναβαθμίσουν σημαντικά».

Η συνταγή

Σούπα με μικρό κοτόπουλο, ξινήθρα και ελαιόλαδο Κρήτης

ΥΛΙΚΑ:

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΑ 4

ΕΝΑ ΚΑΡΟΤΟ

ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΑ

ΕΝΑ ΚΛΩΝΑΡΑΚΙ ΣΕΛΙΝΟ

ΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΜΙΚΡΟ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΤΣΟΥΝΑΤΗ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΟΚΚΟΥΣ ΠΙΠΕΡΙ

ΑΛΑΤΙ

ΔΑΦΝΗ

1 ΑΒΓΟ

ΜΙΣΟ ΠΟΤΗΡΙ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΒΙΔΙΑΝΟ

ΞΙΝΗΘΡΑ (ΑΦΘΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΙ)

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΤΣΟΥΝΑΤΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ

Πλένουμε με κρύο νερό το κοτόπουλο και αφού σοτάρουμε σε  μια κατσαρόλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα με ελαιόλαδο ρίχνουμε και το κοτοπουλάκι και σβήνουμε με λευκό κρασί. Προσθέτουμε παγωμένο νερό και βράζουμε γύρω στα 45 λεπτά. Αποσύρουμε το κοτόπουλο και ξεψαχνίζουμε. Στο ζωμό αφαιρούμε δάφνη και πιπεριά και προσθέτουμε την ξινήθρα. Περνάμε από μπλέντερ χειρός η μίξερ και καρυκεύουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Αλαίθουμε το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο και προσθέτουμε ένα αυγό. Αλάτι, πιπέρι και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Καθώς βράζει στο τέλος η σούπα προσθέτουμε το κοτόπουλο και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο περιχύνοντας με ελαιόλαδο τσουνάτο.

 

chefleonidou4

chefleonidou (4)

chefleonidou (3)

 

 

By