Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου η Μέρκελ

H  59χρονη Καγκελάριος πήρε ξεκάθαρη εντολή για τρίτη συνεχόμενη θητεία

merkel3

Τελευταία ενημέρωση: 11:10

Μετά το θρίαμβο του κόμματός της και την πανωλεθρία των Φιλελευθέρων η Καγκελάριος Μέρκελ αναζητά κυβερνητικό εταίρο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής καταμέτρησης των ψήφων Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) συγκέντρωσαν το 41.5% των ψήφων και χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχουν λάβει ποτέ από το 1990. Τελευταία φορά που ένα κόμμα είχε εξασφαλίσει αυτοδυναμία ήταν το 1957 με τον ηγέτη Κόνραντ Αντενάουερ. Οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν ποσοστό 25,7%, η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%, ενώ οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.

Η «Εναλλακτική για την Γερμανία» μένει εκτός Βουλής, καθώς βρίσκεται στο 4,7%, οριακά κάτω από το απαιτούμενο 5% που δίνει το εισιτήριο εισόδου στο κοινοβούλιο. Εκτός Μπούντεσταγκ και οι Φιλελεύθεροι (FDP), που συγκεντρώνουν το 4,8%. Το κόμμα του Φίλιπ Ρέσλερ, που ήταν παραδοσιακός σύμμαχος και κυβερνητικός εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών, υπέστη πανωλεθρία στις εκλογές.

merkel2

Η καγκελάριος έκανε δηλώσεις στη γερμανική τηλεόραση αναφορικά με την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα: «Για αυτό μίλησε πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2012. Πιθανόν να ξεχάστηκε μετά. Σε ένα ξέσπασμα ειλικρίνειας το επανέλαβε τον Αύγουστο του 2013. Επομένως δεν ήταν άγνωστο θέμα για τον γερμανό ψηφοφόρο. Δεν πρέπει να πάψουμε να ασκούμε πίεση για μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη», τόνισε η σιδηρά κυρία. Στην ίδια συνέντευξη διέψευσε, ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από την πολιτική στα μέσα της επόμενης τετραετούς θητείας της στο αξίωμα, αρνούμενη παράλληλα να αποκαλύψει τι σχεδιάζει να πράξει μετά το 2017.
merkleelections
Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ, με το άκουσμα των πρώτων αποτελεσμάτων, πανηγύρισε σαν μικρό παιδί την ευρεία νίκη της στις εκλογές. Χόρεψε, αστειεύτηκε και δεν σταμάτησε να χαμογελάει μπροστά στους ενθουσιώδεις συνεργάτες και οπαδούς της στο αρχηγείο του κόμματος στο Βερολίνο.

«Αποδείξαμε ότι είμαστε κόμμα του λαού. Από κοινού θα κάνουμε τα πάντα για να βελτιώσουμε τη ζωή στη Γερμανία. Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών για να δούμε τις επόμενες κινήσεις μας. Σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας. Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Να γιορτάσουμε γιατί τα πήγαμε εξαιρετικά», δήλωσε δικαιωμένη η 59χρονη πολιτικός.

Οι έδρες

merkel1
Από πλευράς εδρών το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα συγκεντρώνει 311 έδρες και δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί συγκεντρώνουν 319 έδρες. Αριθμητικά και μόνο η αντιπολίτευση θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει αποκλείσει από καιρό κάθε μετεκλογική συνεργασία με τους αριστερούς.

Έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, ενώ πολύ θεωρητικά κυβερνητικός εταίρος θα μπορούσαν να είναι και οι Πράσινοι, σενάριο όμως που θα πρέπει εκτός απροόπτου να αποκλειστεί. Η ίδια η καγκελάριος στην χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή Berliner Runde δεν θέλησε να αποκαλύψει τις προθέσεις της παραπέμποντας στη σημερινή συνεδρίαση των οργάνων του κόμματός της. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, θα πρόκειται για τον τρίτο μεγάλο συνασπισμό στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε και για τη χώρα μας λέγοντας πως πρέπει να συνεχιστεί η άσκηση πίεσης για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συνεχιστεί και επεσήμανε ότι δεν έκρυψε κάτι από τους Γερμανούς ψηφοφόρους για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας.

By