Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε βαρύ κλίμα η συνεδρίαση του υπουργικού στην Κύπρο

Το απόγευμα κατατίθεται στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο.

 

eurocyprusΣε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, με αντικείμενο τη συμφωνία του Eurogroup για τη φορολογία των καταθέσεων.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» προβλέπει τέλος 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, και τέλος 9,9% για καταθέσεις πάνω από τις 100.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στη βουλή, που θα συνέλθει εκτάκτως στις 4 το απόγευμα.

Από την πλευρά του,  Ανδρέας Αγγελίδης εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, υποστήριξε ότι η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας.

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Πάντως, το αργότερο έως αύριο αναμένεται στη Μεγαλόνησο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.

 

 

By