Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε διαβούλευση η μετεξέλιξη των ψυχιατρικών νοσοκομείων

Απάντηση του υπ. Υγείας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

makriA

Η αποασυλοποίηση και η οριστική κατάργηση των ψυχιατρείων, προκειμένου να μετασχηματιστούν σε δίκτυα ανοιχτών κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας, είναι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, αλλά και διακηρυγμένος στόχος του Εθνικού Σχεδίου «Ψυχαργώς» αναφέρει σε έγγραφό της, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, η αρμόδια υφυπουργός, Ζέττα Μακρή.

Οπως υπογραμμίζει η κ. Μακρή, και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το σχέδιο δράσης που το συνοδεύει, αναφέρουν ρητά ως στόχο την «κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων και των Οργανισμών τους με τη σημερινή τους μορφή και τη μετεξέλιξη αυτών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ανάπτυξη της τομεοποίησης των νοσοκομειακών και κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας».

Το έγγραφο της κ. Μακρή διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά, έχουν καταγγείλει ότι η κυβέρνηση προσχηματικά επικαλείται την κατάργηση της ασυλικού τύπου φροντίδας, που είναι απαραίτητο στοιχείο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με στόχο να προχωρήσει στην κατάργηση των τριών μεγάλων ψυχιατρείων, το ΨΝΑ, το ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο» και το ΨΝΘ.

Οι βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει με λογικές κατεπείγοντος, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By