Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε διευκρινήσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης προέβη η ΕΒΖ

Που υλοποιεί και το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των δύο μονάδων σε Σέρρες και Ορεστιάδα

zaxari ebz

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. προέβη σε διευκρινήσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υλοποιεί και το οποίο περιλαμβάνει το κλείσιμο των δύο μονάδων σε Σέρρες και Ορεστιάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΒΖ, τα άμεσα μέτρα και οι παρεμβάσεις που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο των προτάσεων της μελέτης αναδιάρθρωσης, εντάσσονται σε τέσσερις βασικές ομάδες.

Η 1η ομάδα περιλαμβάνει α) δραστική μείωση του κόστους ενέργειας, β) Μείωση του μισθολογικού κόστους, γ) μείωση κόστους διοικητικής λειτουργίας μη σχετιζόμενο με το ανθρώπινο δυναμικό και δ) κεντρικοποίηση υπηρεσιών μεταφοράς τεύτλων.

Η 2η ομάδα περιλαμβάνει α) ενοποίηση εργοστασίων με την αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας των μονάδων Σερρών και Ορεστιάδας και την επεξεργασία των τεύτλων αποκλειστικά στην μονάδα του Πλατέος και β) οργάνωση, εξορθολογισμός και βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η 3η ομάδα περιλαμβάνει α) βελτίωση και αντικειμενικοποίηση διαδικασίας παράδοσης-παραλαβής πρώτων υλών και β) υιοθέτηση σύγχρονων εμπορικών πολιτικών και πρακτικών.

Η 4η ομάδα περιλαμβάνει α) κεντρικοποίηση υπηρεσιών προμήθειας λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και λοιπών προμηθειών και β) επίτευξη βέλτιστων τιμών αγοράς ζάχαρης από προμηθευτές (αγορά ζάχαρης facon).

Η ΕΒΖ τονίζει πως η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και παρεμβάσεων έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στο τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (30.6.2015). Οι εκτιμώμενες επιπτώσεις από την υλοποίηση των μέτρων σε βάθος πενταετίας θα είναι σταδιακές, ξεκινώντας από το πρώτο έτος εφαρμογής τους.

Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων της μελέτης αναδιάρθρωσης, εκτιμάται ότι σε επίπεδο EBITDA στη χρήση 1.7.2014-30.6.2015 θα υπάρξει βελτίωση της τάξεως τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ, βελτιούμενο περαιτέρω σταδιακά μέσα στην πενταετία. Σημειώνεται ότι το EBITDA στις 30.6.2013 ήταν αρνητικό 3,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει καμία επίπτωση στον κύκλο εργασιών της εταιρείας.

By